Direkt in i labbet för ny plastutbildning
I måndags började 18 förväntansfulla elever på Kompositcentrums plastutbildning där de ska få lära sig att arbeta med plast och dessutom få komma ut och praktisera. Chanserna till jobb efter genomförd utbildning är goda.
Lager på lager. En blandning av polyester och en härdare stryks på en glasfiberväv. Med flera lager uppnås den önskade tjockleken och resultatet blir ett hårt laminat.
Foto: Fotograf saknas!
Burken innehåller en blandning av polyester och en härdare och rollern använder hon för att stryka på blandningen på en platta av glasfiber. Genom att bygga på med mer av polyesterlösningen och fler lager glasfiberväv kommer plattan att bli tjockare.
- Man bygger på till den tjocklek man vill ha, säger Fredrik Fridh som står mitt emot.
Resultatet ska bli jämnt och fint och när de 18 eleverna är klara med dagens övningar kommer laminaten att skickas till Linköpings universitet där de ska utsättas för kvalitetstester.
Det här är kursdeltagarnas allra första besök i Kompositcentrums laboratorium, men de har redan koll på sina handskar och andningsmasker.
- Ordning och reda lär vi dem från början. De har nummer på handskar och andningsmasker - annars finns det risk att man slarvar, säger Christer Hedberg på Kompositcentrum.
Eleverna har skilda bakgrunder och åldrar, av 18 är fyra ungdomar och fem är kvinnor. Nu har de förhoppningar om att lära sig något nytt.
- Något helt nytt, faktiskt, säger Marie-Louise Andersson som från början är undersköterska.
Fast i den branschen är det svårt att få jobb.
- Jag hade inget att göra och ville prova på något nytt och jag ville slippa vara bidragsberoende.
Hennes förhoppning är att den halvårslånga arbetsmarknadsutbildningen ska leda till jobb och så tänker Fredrik Fridh också.
- Jag flyttade från Norrköping för den här utbildningens skull, säger han.
Tidigare har han arbetat inom bilindustrin.
- Men nu blir det båtar. Jag sökte utbildningen för att jag är intresserad av ytor och hantverk.
Plastutbildningen kommer att lära eleverna hur de handskas med olika material och kemikalier, olika tekniker och hur de tänker på sin egen säkerhet och miljön. Det blir också riktiga arbetsuppgifter med uppdrag för kommunens platsföretag.
- Vi har lånat formar från Windy och kommer att tillverka några detaljer till deras båtar, berättar Pentti Kalliomaa som är huvudlärare på plastutbildningen.
Utbildningen är ett halvår lång och efter nyår kommer den att vara arbetsplatsförlagd.
- Det är bra både för de potentiella arbetstagarna och arbetsgivarna att de får se varandra, säger Christer Hedberg.
Han berättar att det finns en stor efterfrågan på arbetskraft från företagen som i flera fall tagit in praktikanter "direkt från gatan" och lärt upp i väntan på utbildad arbetskraft.
- Om de gör så får de inte in några nya arbetsmetoder. Men med den här utbildningen får de mer input i företaget, säger Pentti Kalliomaa.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!