Distriktssköterskorna riskerar förlora jobben
Många av länets distriktssköterskor riskerar att bli överflödiga när hemsjukvården kommunaliseras vid årsskiftet.- Det är bekymmersamt och oron är stor i Västervik, säger Vårdförbundets länsordförande Ann-Sofie Togner.
Ann-Sofie Togner. Foto: Vårdförbundet
Foto:
- Det finns en stor oro bland våra medlemmar i Västervik eftersom de fått signaler att kommunen inte tänker erbjuda anställning till så många distriktssköterskor som det var tänkt från början. De får inte heller ta med sig sina anställningsvillkor från landstinget vid en övergång, säger Ann-Sofie Togner från Vårdförbundet.
När en verksamhet övergår till en annan huvudman brukar reglerna vara klara för hur personalen ska flyttas över. Normalt följer personalen verksamheten, och de får oftast behålla sina anställningsvillkor.
Men nu riskerar 105 landstingsanställda distriktssköterskor att hamna i kläm eftersom deras verksamhet inte enbart handlar om hemsjukvård och hembesök. Arbetsdagen ägnas även åt sjukvårdsrådgivning och vård av patienter på egen mottagning.
- Beslutet att kommunalisera hemsjukvården berör alltså en del av distriktssköterskornas arbetsuppgifter, men inte alla. Det innebär att många distriktssköterskor som bara delvis tjänstgör inom hemsjukvården, inte kan flyttas över till kommunen. Det handlar alltså inte om en verksamhetsövergång, fortsätter Ann-Sofie Togner.
Enligt vad VT erfar är få distriktssköterskor i Västervik intresserade av att byta arbetsgivare. Men stannar de kvar inom landstinget kan arbetsbrist uppstå. De riskerar därmed uppsägning.
- Man kommer då att titta på anställningstid inom landstinget, och enligt turordningsreglerna får vi då en fia med knuff-situation, alltså sist in blir först ut. Arbetsgivarna bör därför ta sitt sociala ansvar och se till att ingen blir arbetslös.
Enligt Vårdförbundet påverkas även arbetssituationen för äldrevårdssjuksköterskorna i länets tolv kommuner.
- De känner en oro för att få ytterligare vårduppdrag utan att få tillräckligt personaltillskott. Får man inte tillräckliga resurser är man orolig för att inte klara att ge en god och säker vård.
Vårdförbundet i Kalmar län är dock i grunden positiv till att hemsjukvården får en gemensam huvudman.
- Vi tror att det är till fördel för patienterna att hemsjukvården flyttas över till kommunerna. Det är positivt att samla distriktssköterskor och äldrevårdssjuksköterskor inom samma organisation för att kunna ge en bra och säker vård.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!