Djurgymnasium är livet!

Charlotte Wahlund drömmer om att få jobba på zoo med exotiska djur. Nu går hon första året på djurvårdsprogrammet på ett djurgymnasium. I utbildningen ingår praktik och den gör hon på ett kattpensionat.
- Ska man jobba med djur måste man tåla att få lite smuts på sig, säger hon.

Gillar djur. Charlotte Wahlund går första året på djurvårdsprogrammet på gymnasiet. I framtiden drömmer hon om att få jobba med exotiska djur på ett zoo.                                                        Foto: Anna Lefvert

Gillar djur. Charlotte Wahlund går första året på djurvårdsprogrammet på gymnasiet. I framtiden drömmer hon om att få jobba med exotiska djur på ett zoo. Foto: Anna Lefvert

Foto:

Västervik2006-11-18 00:25
En katt jamar högt bakom ett galler. Katten som sitter i en rastgård heter Sötnos. Han väntar på att någon ska ta honom med hem till sig.
- Här tar vi hand om både hemlösa katter och katter vars mattar och hussar är på semester, berättar Charlotte Wahlund.
Hon går på Säbyholms djurgymnasium och har varit på praktik på kattpensionatet i några veckor. Utanför pensionatets ingång ligger stora säckar med kattsand. Det går åt en hel del till alla katternas toaletter.
- Jag får göra allt möjligt. Städa och ge katterna mat. Det är inte bara att gulla med katterna, säger Charlotte Wahlund.

Men högsta drömmen för Charlotte är inte att jobba med katter, hundar eller hästar. Det är att bli djurskötare och få jobba på något zoo med exotiska djur. Det är därför hon valt att gå djurvårdsprogrammet.
Förutom de vanliga skolämnena som matte, svenska och engelska lär man sig en massa om djur och djurvård. Till exempel får hon lära sig att köra traktor!
Gymnasiet som Charlotte går på är ett internat. Det innebär att nästan alla som går där har för långt hem till sina föräldrar för att kunna åka hem varje dag. I stället får de bo kvar i veckorna.
- Jag åker hem varje fredag, och är bara hemma på helgerna och loven, berättar Charlotte.

På skolan delar hon rum med sin bästa kompis, så att flytta hemifrån fast man bara är 16 år är inte helt fel, ändå.
- Nej, man lär sig en del av det också. Och jag trivs jättebra.
Den som inte vill dela rum kan få ett eget rum också. Frukost, lunch och middag äter de på skolan, så än har Charlotte inte behövt lära sig laga sin egen mat i alla fall.

Kanske är det nog med djurens mat. Den som ska bli djurvårdare ska ju nämligen hålla reda på vad alla olika djur - från hamster till elefant - ska ha i matskålen.
Djurgymnasium
Den som vill arbeta med djur på till exempel hunddagis, zoo, djurpark, hundtrim eller på ett djursjukhus kan bli djurvårdare genom att gå ett djurgymnasium.
Det finns flera olika djurgymnasier runt om i landet. På Säbyholms Naturbruksgymnasium går elever från hela landet eftersom det är en internatskola.
Efter djurgymnasiet kan den som vill läsa vidare för att bli till exempel djursjukvårdare, veterinär, ridlärare, trav eller galopptränare.
Under gymnasietiden på Säbyholms djurvårdsutbildning har man praktik fem gånger. Då kan man få praktisera på till exempel hunddagis, zooaffär, i djurpark eller på kattpensionat.
Läs mer om djurgymnasiet på Säbyholm på www.sabyholm.se.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om