Dödsolyckorna i trafiken ökade
Med vajerräcken har dödsolyckorna nästan helt byggts bort från de stora vägarna. Trots det ökade antalet dödsolyckor i trafiken i sydöstra Sverige under 2006.
Räddar liv. Satsningen på vajerräcken på E22 har fått ner antalet dödsolyckor. Bekymret är olyckorna på de mindre vägarna. Där är det inte lika lätt att bygga bort allvarliga olyckor.Foto: Anders Liljegren
Foto: Fotograf saknas!
Det säger Björn Jonsson, trafiksäkerhetsingenjör på Vägverket Region Sydöst.
Under 2006 inträffade en knapp ökning av antalet döda i trafiken i Vägverkets sydöstra region. I Östergötlands, Kalmar, Kronobergs, Jönköpings och Blekinge län omkom 70 personer i trafiken enligt preliminär statistik.
Det sker trots att man fått ner dödstalen på de större vägarna. Istället är den typiska "dödsvägen" en mindre väg.
- Väldigt ofta har man kört för fort, rattonykterhet spelar också in och det förekommer att man har slarvat med bilbälte, säger Björn Jonsson.
En av ljuspunkterna i olycksstatistiken är E 22 genom Kalmar län. Tidigare dog sex till åtta personer om året på Europavägen. De senaste åren har det bara varit enstaka dödsolyckor. I år inträffade bara en dödsolycka på E 22. Två människor dog på en bilsträcka utanför Kalmar.
- Det var på en sträcka utan vajerräcken. En bil kom över på fel vägbana med en frontalkollision som följd, säger Björn Jonsson.
Tror du att det blivit en dödsolycka om det funnits vajerräcken?
- Man kan bara ha en hypotes, och den är att det inte blivit den utgången, utan att vajerräcket fångat upp bilen.
Att minska dödsolyckorna genom mittseparering av mindre vägar är svårt, och framförallt dyrt. Några experiment pågår.
Bredden räcker inte till för mittseparering med 2+1 körfält. Ett alternativ som ska prövas utanför Växjö är att mittseparera och bara 1+1 körfält. Det skulle omöjliggöra omkörningar utom på vissa avsnitt där man gör breddningar.
En annan variant prövas på väg 34 utanför Målilla. Där har man gjort urfräsningar i asfalten på mittlinjen.
- Då vaknar åtminstone folk till om de kommer över på fel vägbana, säger Björn Jonsson.
Kommer antalet döda i trafiken i sydöstra Sverige att ha minskat om fem år?
- Jag svarar med en motfråga. Det beror på om något görs åt hastighetsgränserna, säger Björn Jonsson.
Han har ingått i en grupp som tittat på vad man kan göra för att få ner hastigheterna på svenska vägar. Han tror att med nya hastighetsgränser - 30, 40, 60, 80, 100 och som mest 120 på vissa vägar skulle man kunna få ner antalet olyckor.
- Blir det verklighet har vi kommit en bit närmare nollvisionen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!