Dömdes för mutbrott och sparkades från jobbet

Vårdpersonal som inte hade en aning om att de skulle få ärva en vårdtagare dömdes för mutbrott.
En vårdpersonal sparkades från sin tjänst för att hon inte meddelat sin arbetsgivare att en vårdtagare upprättat ett testamente till hennes förmån.

Vård men inte arv. Vårdpersonal bör inte ta emot pengar från vårdtagare, de bör heller inte medverka när testamenten upprättas, inte ens som vittnen. Men det finns ett undantag och det är om det funnits en relation utanför tjänsten. Vårdpersonal har sparkats och dömts för mutbrott. Foto: Anders Liljegren

Vård men inte arv. Vårdpersonal bör inte ta emot pengar från vårdtagare, de bör heller inte medverka när testamenten upprättas, inte ens som vittnen. Men det finns ett undantag och det är om det funnits en relation utanför tjänsten. Vårdpersonal har sparkats och dömts för mutbrott. Foto: Anders Liljegren

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2007-03-22 00:25
Fallet i Västerviks kommun där en god man och samtidigt hemvårdarinna fick är två gårdar för mer än fem miljoner är inte unikt.
Det finns flera fall runt om i landet. Högsta domstolen har gjort uttalande om hur personal ska förhålla sig, JO har agerat liksom arbetsdomstolen.
Det var rätt av en kommun, enligt AD, att sparka en kvinna för att hon inte hade berättat för sin arbetsgivare att hon skulle få ärva en vårdtagare. Hennes fack drev frågan men förlorade.
En föreståndare på ett servicehem upprättade ett testamente till hennes förmån, när vårdtagaren, lika med testatorn, senare avled tillföll arvet föreståndarinnan.
Föreståndarinnan dömdes för mutbrott.

Socialstyrelsen anser det uteslutet att vårdpersonal tar emot testamentariskt förordnande från vårdtagare. Detta gäller även om vårdpersonalen inte medverkat vid upprättandet av testamentet eller ens känt till det före testatorns, dvs den som testamenterar, död. Flera personer som inte kände till att de skulle ärva har fällts för mutbrott.
Samtidigt kan Socialstyrelsen se lite mellan fingrarna: "Om testatorn och berörd vårdpersonal utanför tjänsten haft en nära personlig relation, kan detta emellertid medföra att mottagandet av ett testamentariskt förordnande inte bedöms som otillbörlig belöning för utförda tjänster i yrkesutövning".
I det aktuella fallet i Västerviks kommun blev hemvårdarinnan bekant med den gamle mannen 1997, hon blev god man i mars 2002 och senare samma år anställd i hemtjänsten. Mannen skrev testamente i maj 2003, han avled i november 2003.

Om vårdpersonal får ärva vårdtagare, är det enligt socialstyrelsen, angeläget att arbetsgivaren informeras och gör en utredning. En utredning som kan vara till fördel för personalen och inte en misstroendeförklaring.
Personal bör inte medverka till att upprätta testamentet åt vårdtagare, anser socialstyrelsen. Tvärtom ska personalen hänvisa vårdtagaren till en advokat eller annan sakkunnig. Den hjälp som vårdpersonalen kan ge vårdtagaren bör inskränkas till att leta reda på telefonnummer och adresser med mera.

I det aktuella fallet upprättade hemvårdarinnans sambo ett testamente efter mall från Internet, det skrevs för hand och ingen expertis anlitades, det skrevs under i deras hem, ingen känd kontakt tog med arbetsgivaren.
Det anses olämpligt att delta vid upprättande av testamenten eftersom testatorn kan påverkas i sina avsikter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om