Ett tiotal personer hade bokat bord på Kinarestaurangen vid Stora Torget i Västervik på söndagseftermiddagen. Det är människor med rötterna i Kina, och svenska familjemedlemmar. De firade nyåret med en middag, en dag i förväg.
Nyåret är årets viktigaste högtid i det kinesiska samhället, och det är en högtid som ska firas med familjen.
- I dag är många inflyttare till de stora städerna som Peking och Shang-hai. Vid nyår återvänder man hem till familjen. Därför tar man ledigt så att man kan resa till byn man kommer ifrån, berättar Juan Ericsson, en av middagsgästerna.
Det betyder att det kinesiska samhället i stort sett står stilla under några dagar.
Som svensk tänker man naturligtvis på fyrverkerier när Kina och nyår kommer på tal. Visst smälls det en hel kring tolvslaget i Kina, men även i fyrverkeriernas hemland har man börjat bli försiktigare.
- I Peking är det numera förbjudet att fyra av fyrverkerier i centrum, berättar Juan, och hon berättar att även i mindre städer har man blivit restriktivare av säkerhetsskäl.
I andra delar av det vidsträckta landet firar man på tystare vis. Där lägger man ner stora möda på blomsterdekorationer utomhus. Timmen kring tolvslaget firas genom att hela familjen går ut på promenad och beundrar dekorationerna i omgivningen.
Som vid så många andra högtider runt om i världen spelar maten en central roll. På restaurangen plockas det fram en rad rätter: friterade räkor, kyckling och fyllda degknyten för att bara nämna några rätter.
Om julskinkan är kung på det svenska bordet, så innehar fisken samma roll vid en kinesisk nyårsmiddag. Helst ska det vara vitfisk.
- Tyvärr går det inte att få tag på i Sverige, säger Cai Huang, servitris på restaurangen.
- Får en svensk upp en vitfisk blir han besviken. Vi tycker att det är för mycket ben, säger Jan-Erik Karlsson, en av middagsgästerna.
Cai Huang berättar att de olika maträtterna har en symbolisk innebörd. Fisken står för överflöd, en förhoppning att familjens välstånd ska öka under året som kommer.
Det är fler rätter som inte går att hitta rätt ingredienser till i Sverige. Middagsgästerna fick till exempel klara sig utan grisfötter med sjögräs. En rätt som för övrigt står för rikedom. Sjögräset är en svåråtkomlig vara. Cai Huang visar upp lite sjögräs som hon fått av sin pappa. Det ser nästan ut som svinto, men ändrar konsistens när det blötläggs.
- Det är svårt att beskriva smaken, det smakar hav, säger Cai Huang, och så skrattar hon: Det ser ut som hår. Jag använde det en gång till mat som serverades till svenskar. De klagade på att de fått hår i maten.