Dramatiska övningar till sjöss
Det var mycket folk som stod och tittade på när båten Zenda i går "fattade eld" på fjärden utanför Skeppsbron. Allt ingick i den sjöräddningsövning som Sveriges sjöräddningssällskap (SSRS) anordnade i anslutning till Boat meet. Ytbärgare från sjöfartsverkets helikoptrar firades också ner och räddade personer ur vattnet.
Nödsituation. Medlemmar från sjöräddningssällskapet agerade skeppsbrutna i går och visade hur man ska göra om motorn havererar.Foto: Jonas Borg
Foto:
En liten flicka tittade oroligt på den rökfyllda båten som drev in mot kajen vid gårdagens sjöräddningsövning. Hon var långt ifrån den enda som med skräckblandad förtjusning bevittnade händelserna som utspelade sig ute på vattnet.
Från kajen kunde publiken också höra hur de olika båtarna kommunicerade med varandra och med räddningscentralen på land. Det blev tydligt att just kommunikationen är ett viktigt moment när det kommer till sjöräddning. Missförstånden måste minimeras när det handlar om människoliv.
- Hur många har ni i vattnet? Och hur många fanns i båten? Finns det någon kvar i båten? Besättningen på de olika båtarna har full kontroll över vad som händer både i och på vattnet.
Övningen utgick ifrån det problem som också är vanligast på sjön. Motorhaverier. Tillsammans med grundstötningar är de orsaken till ungefär 80 procent av alla räddningar som sjöräddningssällskapet är inblandade i, vilket är cirka 80 till 100 stycken per vecka i Sverige.
- Ofta har folk dåligt underhållna motorer, säger Gunnar Arvidsson som är medlemsvärvare från sjöräddningssällskapets huvudkontor i Göteborg.
- Man kan inte ha en motor från 1989 och tro att den ska fungera bara så där, grejer går sönder och måste bytas ut. Det är viktigt att man kontrollerar sånt.
Men egentligen är det de höga farterna som är huvudproblemet på sjön. Det och den nya tekniken.
- Folk litar så blint på sina datorskärmar med sjökort att de glömmer att titta framåt. Och så kör de i 30 knop eller mer. Då blir det en rejäl smäll när det händer något. Båtolycksplatser börjar tyvärr alltmer likna bilolycksplatser, säger han.
- Segelbåtarna går ju mer på grund men det brukar inte bli så stora skador efter en grundstötning, tillägger han.
Svenska sjöräddningssällskapet har över 50 000 medlemmar i dag, och av dessa utgör ungefär 1 550 personer den styrka som hela verksamheten bygger på. Det är nämligen ideellt arbete som ligger bakom de utryckningar som sällskapet gör.
- Man anmäler sig till oss, och så testar vi om hon eller han har vad som krävs när det gäller sjömanskap och utbildning, berättar Gunnar Arvidsson.
Utbildning i sjukvård, brandbekämpning och högfartsnavigation är sedan olika moment i den utbildning som sjöräddningssällskapet ger i egen regi när man väl har blivit antagen som besättningsman.
Statistiken ser också bra ut för sjöräddningssällskapet och medlemsantalet ökar för varje år. Samtidigt blir också olyckorna fler, något som inte verkar gå ihop.
- Tyvärr är våra medlemmar inte de som råkar ut för de värsta olyckorna, säger Gunnar Arvidsson.
- Men ju fler medlemmar vi har och ju mer vi visar upp oss desto fler får upp ögonen för att vi finns. Och det leder till att sjön blir säkrare för alla.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!