Drönare ska flyga mellan Västervik och Gotland i sommar

En sex meter bred drönare kommer troligen att flyga från Västervik till Gotland, och tillbaka, i sommar.
Men redan inom kort kommer den att flyga på Mommehål.

Urban Wahlberg är ny flygplatschef sedan den 1 september 2024. Han har också titeln senior advisor Aero/UAS och övningsansvarig inom Västervik drone science park.

Urban Wahlberg är ny flygplatschef sedan den 1 september 2024. Han har också titeln senior advisor Aero/UAS och övningsansvarig inom Västervik drone science park.

Foto: Marie Kerrolf

Västervik2025-05-11 03:00

Urban Wahlberg på Västervik drone science park berättar att man fortfarande är inne i tillståndsprocessen, för Gotlandsflygningen, men han har gott hopp om klartecken.

– Tanken är att flyga upp till Bunge under Almedalsveckan, säger han.

Dit kan de sedan bjuda upp gäster på plats under politikerveckan, som alltså är den 23–27 juni.

– Det handlar om att visa upp vad Västervik vill. Att vi vill få in högteknologiska företag i Västervik, för att behålla ungdomar i bygden, som vill jobba med sånt här. 

Det politiska stödet för satsningen på drönare beskriver han som starkt.

Så här ser den ut, drönaren som man planerar att flyga över till norra Gotland och flygfältet i Bunge.
Så här ser den ut, drönaren som man planerar att flyga över till norra Gotland och flygfältet i Bunge.

Drönaren kan lyfta 52 kilo och flyger som snabbast i 150 km/h. Räckvidden är 40 mil. Den liknar den mindre drönare som man visade upp på Tillväxtdagen, som olyckligtvis kraschade i vattnet, med en vinge som under lyftet står vertikalt men som sedan fälls ner så att drönaren i högre grad liknar ett flygplan.

Den är skapad av det schweiziska företaget Dufour Aerospace som enligt Wahlberg är på väg att etablera sig i Västervik.

– Det känns fantastiskt. Vi är inte där än, men vi är ganska nära, säger han.

Inför inbjudna gäster kommer den att flyga på Västerviks flygplats den 21 maj, i samband med drönarkonferensen UAS Forum Sweden som hålls på Gränsö den 20–21 maj. 

Där kommer man också att visa andra delar i drönarutvecklingen, som inte minst har koppling till militära insatser. Drönarbranschen handlar även mycket om hur man kan detektera drönare och störa ut dem, berättar Wahlberg.

Sådant man nu använder i Ukraina?

– Ja där skjuter man mycket på drönare nu men det finns andra sätt också, optiskt exempelvis, men vi kommer att visa det, säger Wahlberg.

Häromveckan uppgav exempelvis ukrainsk militär att man skjutit ner ett ryskt stridsflyg med hjälp av en robot avfyrad från en obemannad havsdrönare.

Under drönarkonferensen kommer för övrigt en man som testar drönare i Ukraina, att delta via länk.

Företaget ACC group, som har säte i Åtvidaberg men även en hangar på Västerviks flygplats, är i hög grad också inblandad i utvecklingen. De har en drönare som enligt Wahlberg skulle kunna evakuera skadade soldater, alternativt läkare eller utrustning som behövs vid en kris. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!