Du kan få bättre hjälp om du inte går direkt till akuten

Många människor utan svårare akut sjukdom uppsöker ändå akuten på Västerviks sjukhus. Detta trots att de oftast kan få snabbare och minst lika bra vård av primärvården. - Viktigast är att alltid först ringa din hälsocentral eller till sjukvårdsrådgivningen!

Många uppsöker felaktigt akuten i Västervik trots att deras krämpor skulle kunna behandlas minst lika bra inom primärvården. Det säger akutmottagningens chef Björn Guding, till vänster, och Örjan Johansson, basenhetschef på Stora Trädgårdsgatans hälsocentral.
Foto: Lisa Olaison

Många uppsöker felaktigt akuten i Västervik trots att deras krämpor skulle kunna behandlas minst lika bra inom primärvården. Det säger akutmottagningens chef Björn Guding, till vänster, och Örjan Johansson, basenhetschef på Stora Trädgårdsgatans hälsocentral. Foto: Lisa Olaison

Foto: Lisa Olaison

Västervik2009-02-06 13:41
Det säger verksamhetschef Björn Guding på akutmottagningen vid Västerviks sjukhus och Örjan Johansson som är basenhetschef för hälsocentralen på Stora Trädgårdsgatan i Västervik.- Arbetsbelastningen hos oss på akuten kan variera högst väsentligt. Ibland är det långa väntetider. En som bara är genomförkyld med hög feber kan kanske få vänta i tre timmar om vi får in bröstsmärtor, trafikolyckor och annat högprioriterat, säger Björn Guding.Akuten i Västervik hade 17 400 patienter 2008. Som jämförelse kan nämnas att akuten på sjukhuset i Oskarshamn, med exakt samma bemanning, tog emot endast hälften så många patienter - cirka 8 500.- Det är bäst för både den sjuke och vårdpersonalen, som ibland oförtjänt får skäll för att det dröjer, om patienten direkt slussas till rätt vårdnivå, säger Örjan Johansson.Många tänker felaktigt att "det är nog säkrast att åka in till det riktiga sjukhuset för att få bästa sjukvård".- En rutinerad distriktsläkare har en helt annan erfarenhet än en ung sjukhusläkare, säger Björn Guding.Dagens sjukvård försöker vara effektiv och ge så god vård och ett så gott omhändertagande som möjligt.- Det är då synnerligen viktigt att våra system för omhändertagande av patienter fungera optimalt, betonar Örjan Johansson.- Givetvis ska akuta, svårare sjukdomsfall ringa 112 eller vända sig direkt till akutmottagningen.Övriga ska vända sig till Sjukvårdsrådgivningen eller till den hälsocentral (vårdcentral) där man är listad. Då får man rätt vägledning för bästa omhändertagande, säger Björn Guding.Inom primärvården finns en utmärkt jourcentral på Esplanaden i Västervik. Där har man öppet till 22 på kvällarna.- Även här gäller dock att alltid ringa först för vägledning. Man ska inte bara åka i väg till vare sig hälsocentral eller jourcentral utan att ringa dessförinnan.
Snabba råd om vård
Sjukvårdsrådgivningen i Kalmar län förbättrades högst väsentligt den 1 februari i år. Nu samarbetar hela länet enligt ett nationellt koncept.Oavsett varifrån man ringer kan man komma till en sjuksköterska i Västervik, Oskarshamn eller Kalmar. Dygnet runt får man inom maximalt några minuter tala med en erfaren och kompetent sjuksköterska som ger enhetliga råd om vård utifrån en nationell modell.Den som har dator kan på nya hemsidan 1177.se själv läsa det mesta om olika symptom och egenvård.Telefonnumret till sjukvårdsrådgivningen är 020-71 11 77. Efter den 27 april räcker det med att slå bara de fyra siffrorna 1177.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om