Dyr nota för rökare

17 100 arbetsdagar i Västervik går upp i rök varje år. Det visar en beräkning som Apoteket AB har gjort. För landstinget i Kalmar län motsvarar sjukfrånvaron till följd av rökning 27 heltidstjänster.

Bränner pengar. De anställdas rökning är en dyr historia för arbetsgivare i Västervik. Rökare har sämre hälsa och stannar oftare hemma från jobbet än icke-rökare, och sjukersättningen kostar stora belopp för arbetsgivaren.  Foto: Matilda ahl

Bränner pengar. De anställdas rökning är en dyr historia för arbetsgivare i Västervik. Rökare har sämre hälsa och stannar oftare hemma från jobbet än icke-rökare, och sjukersättningen kostar stora belopp för arbetsgivaren. Foto: Matilda ahl

Foto:

Västervik2006-11-23 00:25
Rökare i Västerviks kommun är sammanlagt hemma från jobbet drygt 17 000 extradagar per år. Det innebär åtta dagar mer frånvaro än en icke-rökare, konstaterar Apoteket AB i undersökningen. Slutsatsen är att rökare kostar arbetsgivarna 30 000 kronor mer per år jämfört med en anställd som aldrig har rökt.

Siffrorna stämmer väl med Folkhälsoinstitutets beräkningar, berättar landstingets folkhälsoutvecklare Cecilia Birgersson.
- Rökare är oftare sjuka. De blir exempelvis lättare förkylda. Rökning innebär också en ökad risk för att drabbas av cancer och alla våra folksjukdomar, säger Cecilia Birgersson.
För landstinget, med drygt 7 000 anställda i Kalmar län, kostar sjukfrånvaro orsakad av rökning cirka sex miljoner kronor årligen. Sedan tillkommer fyra miljoner kronor för minskad produktivitet i samband med rökpauser. Beräkningen, som bör tolkas lite försiktigt, utgår från Folkhälsoinstitutets nationella siffror över antal rökare och deras förväntade sjukfrånvaro.
- Fanns det inga rökare alls bland landstingets personal skulle det motsvara 27 heltidstjänster, säger Cecilia Birgersson.
Landstingsanställda kan dock få hjälp att fimpa för gott. Erbjudande om rökavvänjningsprogram sker ofta i samband med hälsoprofiler eller efter enkäter om rökvanor. Arbetet är ett led i 1993 års policy om en rökfri arbetsmiljö inom landstinget.
- Rökningen kostar mycket och är en viktig fråga. Landstinget jobbar mycket med personalen, men man skulle behöva bli ännu mer aktiv, säger Cecilia Birgersson.

På Västerviks kommun finns inga beräkningar över hur stora kostnader man har för sjukskrivningar som kan kopplas till rökning. Det finns inte heller någon övergripande policy för tobaksanvändning på arbetsplatserna.
- Det ligger på de enskilda förvaltningarna att besluta om hur man jobbar för att få rökfria miljöer. Genom vår företagshälsovård finns också möjligheter att jobba med dessa frågor på individnivå. Det kan exempelvis vara sluta-röka-kurser som erbjuds våra anställda, säger personalchef Eva-Carin Öhlin.
Apotekets undersökning grundar sig på forskning runt sjukfrånvaro och andelen vanerökare i yrkesför ålder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om