Dyrare med färre politiker

Politikerna blir färre - men priset för demokratin stiger. Sedan 2006 har kostnaderna ökat med ca 4,5 miljoner kronor i Västerviks kommun.

Antalet politiker i fullmäktige och nämnder har minskat rejält senste tioårsperioden. Nästa år försvinner av allt att döma även tekniska nämnden.Arkivbild: Ellen Kindstrand

Antalet politiker i fullmäktige och nämnder har minskat rejält senste tioårsperioden. Nästa år försvinner av allt att döma även tekniska nämnden.Arkivbild: Ellen Kindstrand

Foto: Ellen Kindstrand

Västervik2010-08-23 16:22
Västerviks kommun är en bland 25 kommuner i landet som har den största minskningen av antalet förtroendevalda. Detta enligt siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) som sammanställts av DN. Trenden är likadan över hela landet. Trots stora neddragningar på antalet politiker ökar kostnaderna för demokratin.Enligt DN:s beräkningar har kostnaderna sedan 2006 ökat med 127 kronor per invånare i Västervik. Alltså runt 4,5 miljoner kronor. I summan ingår arvode till politiker i nämnder och styrelser, partistöd, kostnader för allmänna val, överförmyndarverksamheten samt administration.Västervik har minskat antalet nämnder och styrelser i rask takt. 2004 försvann turistnämnden. Borta är också trafiksäkerhetsnämnden och konsumentnämnden. Samtidigt har antalet ledamöter minskat i tunga nämnder som kultur- och fritidsnämnden, samt miljö- och byggnadsnämnden. Och nästa år väntar ytterligare bantningar. Kommunfullmäktige minskas från 63 till 57. Samtidigt försvinner tekniska nämnden. I stället blir det den allt mer centralistiska kommunstyrelsen (ks) som får ta hand om de större ärendena därifrån. En del går till de kommunala bolagen och till en serviceförvaltning som bildas direkt under ks. Även överförmyndarnämnden rationaliseras bort nästa år.En huvudanledning till att banta antalet politiker är göra demokratin billigare. Men enligt de siffror som DN redovisar har nedbantningarna lett till en rakt motsatt effekt i många kommuner, däribland Västervik.Förklaringen för Västerviks del ligger bland annat i att det vid sidan av kommunalrådet numera finns två heltidspolitiker. Dessutom har arvodena för fritidspolitikerna höjts i reella tal. Även partistödet har justerats upp. Trots det har Västervik näst billigaste kostnaden för den politiska organisationen jämfört med de övriga kommunerna i länet: 611 kronor per invånare jämfört med länssnittet på 793 kronor.Trenden med färre politiker och krympt organisation kritiseras av statsvetare och samhällsdebattörer för att urholka demokratin. Även i Västervik har kritik riktats mot ett allt större centralstyre, att kontakten mellan medborgare och politiker blir allt sämre. Men det håller inte kommunalrådet Harald Hjalmarsson med om.- Visserligen kan det ha ett demokratiskt pris att samordna och banta i styrelser och nämnder, men i Västervik jobbar vi i stället med medborgardialoger i de övergripande frågorna. Något som vi fått beröm för. Men vi måste vi vara observanta och vara medvetna om betydelsen av att till exempel lägga ut ärenden på remiss.
Arvodena
Arvodet till ledamöter och ersättare i nämnder och styrelser är 120 kr per timme (240 kr första timmen). Normen är 95 procent av en riksdagsmannalön. Dessutom får ledamöterna ersättning för förlorad arbetsinkomst och resor till och från mötesplatsen.Ersättning utgår också för gruppmöten och förberedelsetid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om