Dyrt vatten på Horn

Ju närmre ett beslut kommunen kommer, desto dyrare ser det ut att förse Hornslandet utanför Västervik med kommunalt vatten och avlopp.

Miklós Hatházi tycker att alternativ 1 är mest realistisk. Arkivfoto: Matilda Ahl

Miklós Hatházi tycker att alternativ 1 är mest realistisk. Arkivfoto: Matilda Ahl

Foto: Ahl Matilda

Västervik2008-12-18 00:07
När frågan började diskuteras 2005 kalkylerade kommun och fastighetsägare med en anslutningsavgift på drygt 100 000 kronor per fastighet. Sedan dess har priser och beräkningar gjorts om, och nu den senaste siffran är att hela utbyggnaden av va-systemet till Horn, exklusive småöarna, kommer att kosta 108 miljoner kronor. Per fastighet blir det 298 000 kronor. Per Allerth, teknisk chef, är försiktig och påpekar att inget ännu är bestämt. - Det är en siffra som har diskuterats, men det är långt i från ett löfte om byggnation. Siffran baseras på att Hornslandets 531 fastigheter ansluts. Ytterligare två alternativ finns, men de är spekulationer om nya fastigheter. - Det är alternativ ett, med dagens befintliga 531 fastigheter, som är mest realistiskt, säger va-chefen Miklós Hatházi, Om politikerna beslutar sig för att göra om Hornslandet till ett kommunalt verksamhetsområde, samtidigt som nya detaljplaner antas, betyder det att alla fastighetsägare måste vara med och betala, vare sig det är ett åretruntboende, ett sommartorp eller en tom tomt man äger. - Blir det kommunalt verksamhetsområdet fungerar reglerna så. Om vi gräver en ledning fram till tomten måste kunden betala anslutningsavgiften, sen kan han själv välja om han vill ansluta sig. Att ansluta sig betyder för många ännu fler utgifter för nya ledningar och utrustning i kök och badrum. - För permanentboende är kommunalt vatten och avlopp ett måste, för sommargäster som åker ut till Horn över dagen är det här så klart en dyr lösning. Därför är det här en känslig fråga som politikerna måste avgöra, säger Allerth. Ett alternativ till kommunalt va, som skulle kunna bli billigare för fastighetsägarna, är om samfälligheterna går i hop och investerar i egna reningsverk och pumpstationer. Så har boende i Hummelstad gjort, en by som också haft problem med vatten och avlopp. - Det är ett fint exempel. Vi måste titta på olika lösningar och hitta den som är bäst för kunden, det kanske inte är det bästa att bli ansluten till kommunalt va. Men ska man se Horn som ett utvecklingsområde för framtiden är fungerande va ett måste, säger Allerth.
Vatten och avlopp på Horn
Kommunfullmäktige beslutade i juni att Hornslandet ska införlivas i det kommunala verksamhetsområde för vatten och avlopp i den takt detaljplaner antas inom Hornslandet. Priset 108 miljoner bygger på en beräkning gjord tidigare i år, före finanskrisen. Skulle beräkningen göras om i dag är det möjligt att priset blir lite lägre. Att det är så dyrt att förse Horn med kommunalt VA beror på att det är få hus med långa avstånd emellan. Innan beslut fattas ska fler möten med fastighetsägarna och samfälligheterna hållas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om