E 22 AB ska sätta fart på vägbygge

Sydsvenska Industri- och handelskammaren har startat ett bolag med målet att få igång en ombyggnation av E 22 mellan Malmö och Norrköping.

Västervik2007-02-03 00:25
Näringslivsorganisationen med kontor i Skåne har länge propagerat för en utbyggd E 22. Efter regeringsskiftet har man sett en ny möjlighet, en så kallad PPP-lösning. Det innebär att ett privat bolag bygger en väg och att regeringen under en tidsperiod ersätter det privata bolaget för bygget och för driften av vägen. Det har talats om en 25-års period. Därefter övergår vägen i statlig ägo.

Den tidigare socialdemokratiska regeringen var skeptiskt till den här typen av lösningar, men när representanter för Sydsvenska Industri- och handelskammaren träffade den nya infrastrukturministern Åsa Torstensson gav hon signalen att hon har en annan åsikt.
Stefan Müchler, vd för handelskammaren, ser stora fördelar med en statlig lösning.
- Hittills har det gått till så att regeringen har gjort upp en tio-tolv-årsplan för vägprojekt. Under den perioden så bygger man allteftersom man får pengar. I efterhand brukar det alltid visa sig att det inte blev så mycket pengar som det först utlovades, så har det varit sedan 70-talet.

En nackdel med dagens system enligt Müchler är att man ofta bygger om vägar i små etapper, när det egentligen skulle vara billigare att bygga allt på en gång.
Nu vänder sig handelskammaren till de fyra regionerna längs med E 22: Skåne, Blekinge, Kalmar och Östergötland och ber om startkapital till det nybildade bolaget. En miljon från vardera regionen vill man ha. pengarna ska användas för att ta fram ett koncept för hur E 22 ska byggas om, hur avtalet med staten ska se ut. Meningen är att man redan om några månader ska kunna presentera ett förslag för regeringen att ta ställning till.

Müchler tror att det finns flera fördelar för regeringen om E 22 kunde byggas om på en gång:
- Restiderna kortas och hastigheterna blir jämnare. Det betyder mindre utsläpp. Med bättre förbindelser stiger tillväxten i regionen, vilket ger mer skatteintäkter.
Visserligen törs han inte lova något, men om man tittar på liknande projekt utomlands har regionerna kunnat få tillbaka de satsade pengarna. När det väl finns ett avtal säljs bolaget till ett byggföretag som bygger vägen.
Han betonar dock att eftersom modellen inte prövats i Sverige går det inte att lova något. Den miljon som Regionförbundet satsar är enligt förslaget till avtal ett ovillkorat aktieägartillskott.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om