Efter åtta års arbete blev Tjustökan vacker som ett smycke

I måndags kväll sjösattes en mycket speciell båt. En Tjustöka byggd efter mallar från en båt från 1861 på Västerviks museum. Men det är inte det som är så speciellt. Bygget har sträckt sig över åtta år, tre män har arbetat cirka 2 500 timmar. Till slut fanns inte mer att göra, så i måndags sjösattes den.

Dags. Efter cirka 2 500 timmars arbete var det äntligen dags att dra ut Tjustökan i ljuset och sjösätta den. FOTO: HANS BRANDIN

Dags. Efter cirka 2 500 timmars arbete var det äntligen dags att dra ut Tjustökan i ljuset och sjösätta den. FOTO: HANS BRANDIN

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2007-06-22 00:25
Personligen har jag aldrig sett en vackrare och mer välarbetad eka. Det är ett sant konsthantverk som är fulländat in i minsta detalj. Mjuka runda former med möbelkänsla rakt igenom. Jag förstår att trion dragit sig in i det längsta för att sjösätta en så vacker skapelse.

Förutom själva träarbetet så är ytbehandlingen enorm. Oändliga lager av Roslagsmahogny (trätjära, terpentin och linolja) och diverse andra strykningar har lockat fram en fullständigt häpnadsväckande lyster i eken. Virket är så mättat att när det kommer vattenstänk lägger det sig som pärlor på en sjöfågel.

Allt började 1999 då Pecka Sandholm forskade om skepp från Västervik, bland annat på Västerviks museum. Där arbetade Mikael Engström och de båda började spåna om att bygga en kopia av en Tjustöka.
Så blev det, men först fick de göra i ordning en verkstad. De lade ut kölen och byggde en gigg att spänna upp ökan i.
En dag skulle Gunnar Bergman gå på en biodlarmöte på Kulbacken. Men biodlarna hade slutat för året och Gunnar kikade in hos Pecka och Mikael. Han blev kvar och så var de tre.

- Vi har mallat av en av museets båtar. Den är byggd 1891 och har inristat HÖ, mer vet vi inte, säger Pecka Sandholm. Men vi tror att den är byggd i norra skärgården.
Det är byggandet som är det viktiga i det här projektet och för att komma så nära originalet som möjligt har trion inte väjt för några hinder. Exempelvis har de varit ute i skogen och fällt, sågat och hyvlat eken som de byggt av.

Tjustökan var en bruksbåt i första hand, en smäcker lättrodd båt med uppskattade egenskaper i sjön. Men samtidigt var varje båt ett adelsmärke för upphovsmännen så den skulle vara vacker. Båten som sjösattes på Notudden i måndags kväll uppfyller alla krav med råge.

Nu återstår att göra årorna och sedan ska det kompletteras med ett sprisegel och en stagfock, men som sagt Pecka Sandholm, Gunnar Bergman och Mikael Engström har inte bråttom. Det gör inget att det tar tid, bara resultatet blir perfekt. Så det kan ta sig tid innan vi får se den här helt unika Tjustökan ros eller seglas fram över Skeppsbrofjärden. Men alla som är intresserade av båtar och konsthantverk bör försöka få en glimt av den här pärlan från Tjust.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om