Efter raketerna – behöver reglerna i Västervik skärpas?

Under och efter de gångna storhelgerna har vittnesmålen om oansvarigt och olagligt hanterande av fyrverkerier nått oss på VT. Är det dags att skärpa reglerna i kommunen?

Kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M) säger att han är öppen för en diskussion om skärpta regler, om det behövs.

Kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M) säger att han är öppen för en diskussion om skärpta regler, om det behövs.

Foto: Caroline Petersson

Västervik2025-01-08 11:30

En fyrverkeripjäs som smällde nära en mans öra vid Ljungheden den 27 december. 

Pjäser som avfyras mot en ambulans vid akutintaget på nyårsafton.

Hundägare vars djur varit livrädda eftersom smällandet fortgått under en lång tid både före och efter nyår.

Stök på Fiskaretorget där flera familjer valde att gå hem innan tolvslaget, på grund av smällare och fyrverkerier.

Det är några av vittnesmålen vi har fått till oss på VT. 

Och varje år blir det debatt om fyrverkeriernas vara eller inte vara och många ropar på hårdare regler. Men sådana finns redan i de lokala ordningsföreskrifterna.

Anna Norén är säkerhetssamordnare i Västerviks kommun. Hon säger att de lokala ordningsföreskrifterna är hårda, man får exempelvis inte avfyra fyrverkerier närmare än 25 meter från bostäder och byggnader, raketen får heller inte riskera landa närmre än så.

Det är också bara under några timmar på bland annat nyårsafton man får avfyra fyrverkerier.

I år hade man också satsat extra på att göra nyårsafton till en trygg festlighet, berättar hon. 

– Bland annat så tog vi in ordningsvakter. Det är en möjlighet som vi har haft sedan sommaren. Den använde vi oss av. Även polisen och räddningstjänsten var på plats och våra Fältare. Vi satsade på att ha ökad närvaro i centrum i år.

Det verkar ha fungerat, i alla fall delvis. Norén har fått till sig att det var lugnare än förra nyår, räddningstjänsten ska heller inte ha behövt åka på några larm kopplade till fyrverkerier. Inte heller polisen har fått anmälningar kopplade till fyrverkerier i närtid.

Däremot var det en del stök på Fiskaretorget, trots insatserna. En person vi pratat med berättade om raketer som avfyrades rakt in i folkmassan. En annan familj vi varit i kontakt med valde tillsammans med vänner att gå hem, eftersom det inte kändes tryggt för barnen.

Att några inte följer reglerna är en sak. Men behöver reglerna i så fall bli ännu skarpare för att stävja stök och farliga situationer?

Kommunstyrelsens ordförande Harald Hjalmarsson (M) säger att han är öppen för att ta upp frågan för diskussion igen, om det skulle behövas.

– En rent personlig reflektion är att man kanske behöver titta över föreskrifterna för att se om det är något man kan formulera på annat sätt, eller skarpare för att man ska slippa tråkigheter och stök vid firandet, säger han.

Vad gäller?

Fyrverkeri och andra pyrotekniska varor:

19 § Tillstånd av polismyndighet krävs för att använda pyrotekniska varor. Det är förbjudet att använda pyrotekniska varor närmare än 200 meter från Västerviks sjukhus.

20 §Användandet av pyrotekniska varor tillåts utan tillstånd av polismyndighet bara från kl. 20.00 på påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton fram till kl. 01.00 följande dag. Avfyrningsplats eller beräknad nedslagsplats får inte vara närmare bostadsbyggnad än 25 meter.

Källa: Västerviks kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!