Efterlyser plan för barnen i Västervik

Barn måste få en större plats i kommunens beslutfattande. Det anser en grupp tjänstemän som föreslår att Västerviks kommun ska införa speciella barnbokslut.

Enligt FN:s barnkonvention ska barnen alltid sättas i främsta rummet, men i Västerviks kommuns planer och bokslut är barnen bortglömda. Foto: Scanpix

Enligt FN:s barnkonvention ska barnen alltid sättas i främsta rummet, men i Västerviks kommuns planer och bokslut är barnen bortglömda. Foto: Scanpix

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2011-05-16 00:00

Hur mår barnen i Västerviks kommun? Tar de vuxna hänsyn till barnen när det fattas politiska beslut?

Det är några frågor som skulle kunna få svar i ett speciellt barnbokslut.

Tjänstemännen i projektet Ung och trygg föreslår att Västerviks kommun dels ska införa en barnplan som talar om hur kommunens förvaltningar och bolag ska jobba med barnfrågor, dels ska inrätta ett återkommande barnbokslut som visar hur kommunen lyckas i sitt arbete med barnen.

1990 antogs FN:s barnkonvention. I länder som antagit den så ska den påverka de flesta makthavare. I konventionen sägs saker som att:

 Barn och unga har samma rättigheter som vuxna, och får inte bli diskriminerade.

 Barn ska alltid sättas i främsta rummet.

 Barn och unga har rätt till inflytande och medbestämmande.

Ska Västerviks kommun följa de påbuden påverkar det verksamheten.

- Här ligger vi efter en del andra kommuner, säger Britt-Marie Fransson, enhetschef på socialförvaltningens familjeenhet.

I projektet Ung och trygg sitter tjänstemän från en rad förvaltningar i kommunen, men också från polisen. De arbetar över förvaltningsgränserna med barnfrågor. I ett brev till kommunens politiker föreslår de att Västervik ska jobba mer systematiskt med hur man kan leva upp till barnkonventionen.

Att man har barn- och ungdomsperspektiv inom skolan, eller de delar av kommunen som jobbar med fritidsgårdar eller insatser för utsatta för familjer låter säkert naturligt för de flesta. Enligt Britt-Marie Fransson betyder det som sägs i barnkonventionen mer än så:

- Det ska finnas ett barnperspektiv i alla beslut. Man ska fråga sig om det påverkar barn och i så fall hur de påverkas av beslutet.

Det kan gälla den tekniska verksamheten, när man bygger gator och trafiklösningar, eller vid detaljplanering av bostadsområden. För politikerna och tjänstemännen räcker det inte alltid heller med att prata "om" barnen.

- När ett beslut påverkar barn ska de kanske tillfrågas om vad de tycker, säger Britt-Marie Fransson.

Hon tycker att det inte bara är de kommunala förvaltningarna som ska jobba med frågorna, utan även kommunala bolag. Hon nämner Bostadsbolaget som ett företag som kan spela roll för barns uppväxtvillkor.

Den andra delen i deras förslag är ett barnbokslut. Det skulle ta upp olika nyckeltal som ger en fingervisning om barnens situation i Västervik.

- Det kan till exempel vara hur stor andel som går ut grundskolan med gymnasiekompetens, hur många familjer som får understöd eller hur många unga vuxna som får praktikplatser, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om