Eftersökshundar en nödvändig del av jaktutrustningen

Per Erlandsson och hunden Tessy är redo att rycka ut för att spåra skadat vilt.

Per Erlandsson och hunden Tessy är redo att rycka ut för att spåra skadat vilt.

Foto:

Västervik2004-10-09 01:00
Fler och fler upptäcker tjusningen med jakten som fritidssysselsättning. Med många orutinerade jägare höjs kraven på ordning och reda i jaktleden. Att skadat vilt ska spåras och avlivas så fort som det bara går är nog alla jägare överens om. För att det ska vara möjligt måste det finnas bra hundar för ändamålet. Varje ansvarskännande jaktledare ska se till att det finns hund att tillgå innan han inleder jakten Numera står det också i lagen att en eftersökshund ska finnas på plats i skogen inom två timmar efter skadeskjutningen.

För att få tillgång till hundar med de bästa egenskaperna för uppgiften finns det i vår kommun, liksom i nästan hela landet, så kallade eftersöksgrupper, ännu så länge anlitas dessa grupper bara när det gäller trafikskadat vilt. Men vetskapen om var det finns bra eftersökshundar gör att gruppen också får många uppdrag att spåra vilt som skadats vid jakt. Polisen i samarbete med vägverket, jaktvårdskretsarna och älgskadefonden har organiserat och står bakom nätverket av spårhundar och förare vid trafikskadat vilt. I vår kommun är ett 20-tal så kallade ekipage engagerade.
Ett flitigt anlitat ekipage är Per Erlandsson och västsibiriska laikahunden Tessy, hemmahörande i Blekhem.
? Vi är mest specialiserade på vildsvin men vi kallas också in för att spåra annat vilt, berättar Per.
Några goda råd vill han ge bilförare som kör på något vilt:
? Markera var viltet gått in i skogen och ta sedan kontakt med polisen som vet var närmaste eftersökshund med förare finns. Om det är ett vildsvin som skadats så kör fram hundra meter och gör en markering där. Det är inte tillrådligt att på egen hand gå ut och närma sig ett skadat vildsvin.

Eftersöksgruppen är indelad för att rycka ut till vissa områden. De markägare som inte anmält att de vill stå med på gruppens lista har själva hela ansvaret för eftersök. Är det skadade djuret en älg så kan polisen initiera eftersök, även om man inte hunnit med att kontakta markägaren. Polisen har också befogenhet att ge tillstånd till hund med förare att fortsätta in på grannmarker utan att fråga om lov. Det brukar mest bli aktuellt när det gäller vildsvin som kan gå långt med en skada. Vilka hundar som passar för eftersök har mer med den enskilda hunden än med rasen att göra. Enligt Per gäller särskilda egenskaper för vildsvinseftersök.
? Då ska man ha en hund med ?dådkraft?, tuff men inte dum. Hans egen Tessy är som gjord för uppdraget, lätt, smidig och skärpt. Hon har klarat sig utan skador, men en annan hund jag har har jag fått sy ihop hos veterinären fler gånger efter grisskador.

Besök hos veterinär är som alla djurägare vet en kostsam historia. Även om man har hunden försäkrad så är premier och självrisker höga.
? Att vara ansluten till en eftersöksgrupp är inget som är någon lönsam affär för oss hundägare. Blir vi kallade genom polisen får vi ingen ersättning, inte ens för bensinkostnad. Blir våra hundar skadade vid trafikeftersök så har vi ett system inom södra jaktvårdskretsen som står för kostnaderna. Skadas hundarna vid jakteftersök är det jägarna som får stå för den kostnaden. Eftersom vi ofta får arbeta på okända marker och ofta i mörker så krävs det särskild utrustning. Hundpejl, lyse på bössan, pannlampa och GPS-utrustning är nästan nödvändigt. Att vi ändå ägnar oss åt det här är nog främst för att vi alla har ett genuint intresse för jakt och hundar och att vi vill göra en insats för att förhindra att skadat vilt blir kvar i skogen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om