"Egentligen borde han ha en propp"

Gamla Nordsjön. Harry Brandelius har varit artist på Visfestivalen. Här är dock Nordsjön utbytt mot Gamlebyviken.  (Ur VT:s fotoarkiv)

Gamla Nordsjön. Harry Brandelius har varit artist på Visfestivalen. Här är dock Nordsjön utbytt mot Gamlebyviken. (Ur VT:s fotoarkiv)

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2005-07-12 00:25
I slottsruinens nedre regioner var det förr nära att det gick till handgemäng mellan artister som hade olika åsikter om saker och ting.
- Ett oförglömligt minne är när lilla jag en gång fick gå emellan när "tungviktarna" Fred Åkerström och Cornelis Vreeswijk kom i dispyt, berättar Hansi Schwarz som inte så gärna berättar om hemligheter bakom scenen.
- Det var så att Fred ansåg att Cornelis hade börjat bli en kapitalist och för detta borde han egentligen ha en propp.
Så blev det inte efter Hansis resoluta ingripande. Fred Åkerström framträdde sista gången i ruinen 1985. Senare på hösten gick han bort.
Cornelis Vreeswijk framträdde sista gången i ruinen 1987. Senare på hösten gick han bort.
Den gången, 1987, så sjöng Cornelis en egen komponerad visa som han skrivit till Fred Åkerströms ära. En visa som han skulle ha sjungit på Freds begravning men Cornelis fick förhinder. Nu fick i stället publiken i slottsruinen höra visan.
Artistlistan i år innehåller på lördagen såväl namnen Åkerström som Vreeswijk. CajsaStina Åkerström och Jack Vreeswijk har båda varit med förr och CajsaStina uppträder för fjärde året i rad. Jack gjorde sin debut 1995.
CajsaStina kanske är den yngsta artist som framträtt på scenen hittills. Hon var 12 år när hon 1979 framträdde på scenen tillsammans med pappa Fred. Yngste ensamme artist är nog Tomas Boström från Ankarsrum som debuterade som 13-åring. Ted Gärdestad var 16 år när han 1972 för första gången var på Visfestivalens scen.

Kingston Trio var mer än stora i början på 1960-talet och inspirerade många runtom i världen till att utöva liknande musik. Inte minst i Västervik där visgrupper växte upp som svampar ur jorden. Hootenanny Singers inte minst.
Hansi Schwarz själv har sagt att utan Kingston Trio hade kanske aldrig Visfestivalen kommit i gång. En illa dold dröm hos Hansi har varit att få hit Kingston Trio till Västervik och Visfestivalen.
Faktum är dock att två av medlemmarna varit här och framträtt på festivalen.
- Jag har har haft lyckan att träffa dem båda, säger Derek Hudson. 1985 var John Stewart här och jag tillsammans med de andra i Kapten Whesk, med Hansi, Totte, Hasse, Lalla, var med tillsammans på scenen med John Stewart.
- Vi sjöng bland annat Where have all the flowers gone tillsammans. Sånt glömmer man inte.

Derek har i i hur många år som helst nu varit värd på de så kallade eftersitsarna och efter god mat lockat upp artister för ett privat framträdande. Han har även flera gånger varit kvällens värd på scenen i Slottsruinen.
- Där fick jag för ett antal år sedan träffa en annan ur Kingston Trio. Dave Guard var på tillfälligt besök i Sverige och gästade oss. Det var en mycket trevlig kille.
Derek Hudson har själv tillhört en grupp som var riktigt inne i början på 1970-talet. Scaffel Pike som 1977 även var gäster på Visfestivalens scen.
- Det var första gången på scenen här för mig. 1983 uppträdde jag själv och så har det blivit flera gånger till.
Derek är med även i år. Förutom att vara nattvärd så framträder han på Lilla scenen utanför ruinen en av eftermiddagarna.
40:e Visfestivalen
VT blickar tillbaka på visfestivalens historia.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om