Eken är 600 år gammal

Invid promenadstigen från parkeringen ut till Lillön på Gränsö i Västervik står en jättelik ek.Det enorma trädet anses vara 600 år och var alltså redan 100 år då Gustav Vasa kom till världen!

Jägmästare Eddie Sturesson från Skogsstyrelsen intu den väldiga eken på Gränsö, som tros vara från början av 1400-talet.

Jägmästare Eddie Sturesson från Skogsstyrelsen intu den väldiga eken på Gränsö, som tros vara från början av 1400-talet.

Foto: Ellen Kindstrand

Västervik2008-06-09 15:47
Den ståtliga och ihåliga jätteeken utgör en underbar livsmiljö för uppemot tusen olika arter av fåglar, fladdermöss, skalbaggar och insekter, lavar, svampar etcetera. - Eken är det träd som har allra mest antal arter knutna till sig, säger jägmästare Eddie Sturesson, naturvårdsexpert på Skogsstyrelsen. Lillö-eken är sju meter i omkrets och har med åren kommit att bli ihålig. Den har brunnit invändigt flera gånger. Antingen genom blixtnedslag eller, mera troligt, sedan barn eldat inne i eken som de haft som koja. Eddie Sturesson berättar att så här gamla ekar ofta är en mycket bra bomiljö för bland annat skogsduva, kattuggla och vissa sorter av fladdermöss. - Även ett stort antal hotade, vedlevande insekter bor i sådana här ekar. Av det rödbruna trädmjöl, så kallat mulm, som ligger på botten inuti ihåliga jätteekar lever bland annat den utrotningshotade läderbaggen. Jätteekarnas vida kronor är mycket känsliga för beskuggning varför det är av stor vikt att hålla öppet kring dessa träd. - Sverige har Europas största bestånd av jätteekar och därmed har vi ett stort internationellt ansvar för att de bevaras och vårdas, säger Eddie Sturesson som tycker man borde hugga ned skogen ytterligare fem till tio meter ut från Lillö-eken för att ge den och alla organismer som lever på den lite mera solljus. - Den finns en regel som säger att man ska öppna upp naturen fem meter utanför ekens projicerade trädkrona. Just igenväxning är det största hotet mot ekar och utgör i dag ett naturvårdsproblem.

Eken är ett så kallat pionjärträd, vilket betyder att den vill vara det första trädet på en plats. Allt för att kunna växa öppet och ha god tillgång till solljus.

Hitta hit:

Följ vägskyltar mot Gränsö, passera Gränsö slott och kör vänster vid skylt mot Lillön. Följ stig ut mot Lillön, se karta vid parkeringen. Eken ligger bredvid stigen innan du kommer fram till badklipporna.

Om eken
Att det finns och har funnits så många ståtliga ekar i Sverige är framför allt Gustav Vasas förtjänst. Han bestämde år 1558, två år före sin död, att ingen fick avverka ekar i Sverige. Alla ekar tillhörde svenska staten och skulle användas bara till skeppsbyggeri. Förbudet för privatpersoner att avverka ek kvarstod ända fram till 1830. För cirka 6 000 år sedan var Sverige täckt av ädellövskogar. Det var de stora växtätande djur som fanns i vårt land förr i tiden som skapade de stora, ljusa luckor i naturen som ekarna trivdes så bra i. Den stora eken vid Rumskulla utanför Vimmerby anses vara en av landets äldsta ekar. Dess stam är 14 meter i omkrets på två meters höjd och det ännu levande trädet anses vara tusen år gammalt. I olika skrifter kan utläsas att Rumskulla-eken var ihålig redan på 1700-talet. Att en ek kan bli så gammal beror även på att den tack vare sin tjocka bark klarar skogsbränder så bra. Till exempel en gran brinner däremot som fackla.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om