Ekomat blir dyrt för kommunen

Att öka andelen ekologiska råvaror i kommunens produktionskök kommer kosta en hel del.

Västervik2008-08-26 15:58
Kommunen jobbar med att ta fram en livsmedelspolicy, där en av punkterna handlar om ekologiska råvaror. Tekniska kontoret har räknat på vad satsningen kommer att kosta och för 2009 räknar man med en extrakostnad på 550 000 kronor. 175 000 kronor tror man med att klara inom kostbudgeten, men resterande 375 000 behöver man ett tillskott i kassan för att klara. Är det värt det?- Mitt spontana svar är ja. Det är klart att vi måste titta på ekologiska alternativ, och vara medvetna om att det kostar, säger Anders Helderud (m), ordförande i tekniska nämnden. Nästa år ska sju procent av kommunens inköpta råvaror vara ekologiska. Till 2015 ska siffran stigit till 25 procent. En annan post som kostar mycket pengar är svinnet. I dag kastas mycket av maten som lagas.- Vi har inga siffror men vi tror att det kastas en hel del, säger Anders Helderud.Det är både serverad mat som slängs för att den inte äts upp, och mat som inte ens hinner hamna på tallriken innan den kastas. Detta ska utredas, till en kostnad av 50 000 kronor, och bättre rutiner ska konstrueras. Tekniska ska även undersöka möjligheten att återvinna matavfallet, genom att lämna det till kommunens biogastillverkning på Lucerna. Ett problem som livsmedelspolicyn står inför är att det saknas klara definitioner för begrepp som ekologiskt, lokalt och närproducerat. Det gör att man får svårt att ställa krav vid en offentlig upphandling. Anders Helderud räknar med att policyn kommer revideras så gott som årligen för att behålla sin aktualitet och följa nya riktlinjer som Livsmedelsverket kommer med.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om