Elcyklarna är här för att stanna

De senaste åren har elcyklar med bestämdhet rullat in på den svenska cykelmarknaden. Det verkar som att vi inte sett kulmen av utvecklingen ännu. De kommer att bli vanligare.

Utveckling. Roland Kronvall säger att elcyklar i flera fall ersätter en extrabil.

Utveckling. Roland Kronvall säger att elcyklar i flera fall ersätter en extrabil.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2016-10-02 10:05

Det har nog inte undgått någon att elcyklar blivit vanligare i trafiken. Försäljningen nationellt och i Västervik har ökat de senaste åren. Men den har inte gått stadigt uppåt, vilket man kanske kan tro.

– När cyklarna först kom till Sverige blev de populära, men det fanns problem bland annat med lägre kvalité och batterierna som inte höll en bra standard. Då svalnade intresset tillfälligt, för att sedan ta fart igen.

Det säger Joakim Stenberg från branschorganisationen Cykelbranschen. Enligt honom är försäljningen i dag uppe på mellan 40 000 till 45 000 cyklar, men de officiella siffrorna för året har inte kommit ännu. "Cykelåret" avslutas den sista augusti varje år.

I dag utgör elcykelförsäljningen en liten del av den totala försäljningen av cyklar. Sju till åtta procent handlar det om, av de total cirka 600 000 cyklar som säljs årligen i Sverige.

– Om man ser till andra liknande länder i Europa så ligger vi väldigt lågt. I Holland är andelen mycket högre, runt 20 procent av de cyklar som säljs är elcyklar. Men vi har verkligen inte nått kulmen av utvecklingen i Sverige än.

Joakim Stenberg säger att fler väljer bort en extrabil, till förmån för elcykel, och att allt fler typer av cyklar också får elmotorer, bland annat så kallade mountainbikecyklar. Han tror att Sverige snart kommer att komma ikapp Holland.

– Inom fem år så tror jag att vi är uppe i samma nivåer, säger han.

På Team sportia i Västervik har Andreas Jeansson märkt ett ökat intresse.

– Vi säljer mellan 30 och 40 elcyklar varje år. Fler är nyfikna och frågar om cyklarna. Intresset har varit ganska jämt sedan de började komma, men i år har det ökat, det märker vi av, säger han.

På Tjust cykel och motor säljer Roland Kronvall lika många elcyklar som vanliga cyklar i dagsläget.

– Den typiska kunden är någon i övre medelåldern som vill cykla bekvämt. När vi började sälja elcyklar kom den in en farbror som hade hjärtproblem och som lätt blev alltför andfådd. Han fick prova en elcyklar i uppförsbacken vid Kulbacken. "Jag tar den!" utropade han så fort han var tillbaka. Jag tror att många kommer ut på ett annat sätt med en elcykel. Men det är inte bara äldre som köper dem. I många fall kan det vara ett alternativ till en extrabil.

Roland Kronvall tror att priset på cyklarna kommer att stiga de närmaste åren.

– I Tyskland kostar de flesta cyklarna runt 20 000 kronor. I och med att medvetenheten ökar om att det bör vara kvalité på cyklarna för att de ska fungera som de ska, så kommer också priserna gå upp. Det sker en enorm utveckling hela tiden. De kommer att bli vanligare i Västervik.

Motorsport i Gamleby har också märkt av det ökande intresset. Andreas Hjalminger uppskattar att de kommer att sälja ungefär 40 cyklar i år. Dubbelt så många som året innan.

– Jämfört med förra året så har det ökat mycket, med 100 procent ungefär. Det märks att intresset ökar, främst bland de som är 65 plus. Men det finns elcyklar av andra modeller också.

Han fortsätter:

– Jag tror många ser det som ett smidigt och enkelt sätt att kunna ta sig fram längre sträckor. Eller så vill man inte komma fram helt genomsvett till jobbet. Men det kan också vara en extrahjälp när man cyklar i skogen eller i tuffare terräng. Jag tror inte att vi sett toppen av utvecklingen ännu, det kommer att bli allt vanligare.

Så många elcyklar har sålts i Sverige Vad är en elcykel?

2010-11 såldes 4000 cyklar

2011-12 såldes 15 000

2012-13 såldes 8 000

2013-14 såldes 12 000

2014-15 såldes 30 000.

2015-16 spår man att cirka 45 000 cyklar kommer att säljas.

Källa: Cykelbranschen

En elcykel med tramp- eller vevanordning och elassistans räknas som cykel om den är konstruerad på följande sätt:

Elmotorn kopplas in när trycket på tramporna ökar, till exempel för att göra det lättare att trampa i uppförsbackar och i stark motvind.

Motorn får endast förstärka kraften från tramporna och får inte ge något krafttillskott vid hastigheter över 25 km/tim

Motorns effekt får vara högst 250 watt i Sverige. Det finns kraftigare motorer, men de stryps för att passa den svenska marknaden.

Ännu finns det ingen statistik på hur många olyckor som är relaterade till elcyklar eftersom de klassas som en vanlig cykel.

Källa: NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om