Electroluxpensionärer pratade sommarresor

Den 12 februari är det på dagen fem år sedan chockbeskedet att Electroluxfabriken i Västervik skulle läggas ned.

Båtsman Johan Oskars Humbla, spelad av Christer Warfvinge, underhöll på årsmötet med att berätta om den berämde båtsmannens liv.

Båtsman Johan Oskars Humbla, spelad av Christer Warfvinge, underhöll på årsmötet med att berätta om den berämde båtsmannens liv.

Foto: Anders Steiner

Västervik2009-02-11 15:46
På onsdagen höll Electrolux pensionärsklubb årsmöte i Fimmelstångens samlingslokal, men nedläggningen av Västerviks största arbetsplats berördes inte med ett enda ord. I alla fall inte i den officiella dagordningen. - Pensionärsklubben bildades redan 1975 och fler av våra medlemmar hade ju varit pensionärer i 20 år då nedläggningsbeskedet kom den 12 februari 2004. De har därför inte haft så mycket med nedläggningen att göra, säger klubbens ordförande Bertil Eriksson. I stället diskuterade årsmötet sommarresor för glatta livet denna gråa vinterdag, med en söderifrån kommande snöstormen blott någon timme borta. - Bussresor under sommarhalvåret är klubbens primära verksamhet coh vårt stora intresse. Vi gör två resor per år för att se någon revy eller kanske titta på historiskt intressanta platser. Förra året var vi förresten på Vikbolandet och käkade struts, minns Bertil Eriksson. Mitt under årsmötet dök plötsligt en gammal sjöman upp. Det visade sig vara båtsman Johan Oskar Humbla som föddes av en ensamstående piga 1860 i Västervik. Rollen som Humbla spelas sedan flera år av Christer Warfvinge. Han berättade för årsmötesdeltagarna om hur Humblas alltmer sjuka och utmattade mor tvingades lämna bort sin lille pojke till en så kallad änglamakerska. Denna änglamakerska, som bodde i Breviksområdet, hann dock aldrig ta livet av pojken förrän hans mormor och morfar kom in till stan från Hallingeberg och tog hand om barnbarnet. 1878 antogs 18-årige Johan Oskar till båtsman vid Rumhults rote i Hjorteds socken i Småland och han blev 1883 en av deltarna i världsomseglingen med fregatten Vanadis. Världsomseglingen varade i nästan ett och ett halvt år. Vanadis anlöpte bl.a. Rio de Janeiro, Valparaiso, Tahiti, Yokohama, Singapore, Calcutta, Port Said och Gibraltar. Båtsman Humbla från Tjust var den ende i manskapet som förde dagbok under hela resan med Vanadis. Han skrev massor om arbetet ombord och upplevelser i hamnarna. Dagboken finns på Kulbackens museum i Västervik och har även utgivits i bokform.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om