Elever har hört av sig och berÀttat att det stundtals inte funnits tillrÀckligt med mat, att vÀntetiderna pÄ ersÀttningsrÀtter varit utdragna och att det varit lÄnga köer in till matsalen. Det finns Àven gÄnger dÀr vÀntan pÄ maten dröjt sÄ pass att eleverna inte hinner Àta mellan lektionerna.
Vi har varit i kontakt med kommunens kostchef Gina Svensson som förklarar hur skolrestaurangerna arbetar för att erbjuda eleverna bra skolmat. Hon beskriver att det kan vara svÄrt att berÀkna hur mÄnga elever som kommer och Àter, men att det inte stÀmmer att maten tagit slut helt.
Vad som dÀremot kan ske Àr att det inte finns mat under kortare stunder.
â Det beror pĂ„ att skolmaten tillagas i omgĂ„ngar för att hela tiden hĂ„llas frĂ€sch och för att minska matsvinnet, sĂ€ger Gina Svensson.
Gina berÀttar vidare om ett specifikt fall frÄn förra veckan, nÀr pastan tog slut pÄ Ljungbergaskolan. Problemet löstes dock snabbt, menar hon, genom att ny kokades.
Hon kan dock inte svara pÄ om tillagningstiden ibland varit sÄ pass lÄng att eleverna inte hunnit Àta mellan lektionerna.
Att minska matsvinnet inom skolan Àr nÄgot som kostenheten jobbar aktivt tillsammans med skolorna och elevhÀlsan för att motverka. I en artikel frÄn 2017 rapporterade vi att en stor del av skolmaten slÀngs och att egna tillagningskök, vilket gymnasiet nu har, kunde vara en ÄtgÀrd mot detta.