Elever sågar avgift på skolmat
"Färre elever skulle äta om man fick betala för maten".
Förslaget sågas ändå av gymnasieeleverna.
-Jag tycker inte att man ska behöva betala för maten när man går i skolan men jag vet inte vad man i stället skulle kunna spara på, säger Sandra Högström när VT träffar henne i gymnasiets skolmatsal.
Den här dagen serveras köttsoppa och varken Sandra Högström eller klasskompisen Isabelle Wester verkar särskilt förtjusta i maten.
- Den har blivit enformig med samma mat ganska ofta. Men jag tror att färre elever skulle gå och äta om man fick betala för skolmaten, säger Isabelle Wester.
Tjejerna har promenerat från Tjustskolan, där de går omvårdnadsprogrammet, till gymnasiet för att äta.
-Det är redan många på Tjustskolan som tycker att det är för långt att gå hit. De går över gatan och handlar på Matex i stället. Och det skulle nog fler göra om man fick betala för skolmaten, tror Isabelle Wester.
-Jag skulle ta reda på vad det är för mat innan jag går hit. Om man ändå inte tycker om maten vill man ju inte betala för den. Då kan man köpa panpizza i stället. Det kostar lika mycket, säger Jennifer Laine.
Naturvetarna John Carlsson och Emil Holm är till skillnad från tjejerna mycket nöjda med skolmaten. Men de är ändå inte beredda att betala för den.
- Jag tycker att det är ett bra system att den betalas via skattepengarna, säger John Carlsson.
-Det skulle bli en väldigt stor förändring om man tvingades betala och något som skulle påverka många ganska mycket. Jag tycker att politikerna ska fråga oss först. Det är ju faktiskt oss det handlar om, säger Emil Holm.
Tomor Gashi vid samma bord tror att många skulle välja att gå till kafeterian, eller gå hem och äta, om skolmaten blev avgiftsbelagd. Det vore synd, tycker han.
- Det blir mer samhörighet om alla äter i matsalen, säger han.
En annan aspekt är förstås den ekonomiska. För föräldrar med flera barn i skolan skulle det kunna bli kännbart att tvingas betala för skolmaten.
-En del elever skulle kanske vara tvungna att gå hem för att äta, och då skulle man behöva längre raster och skoldagarna skulle bli längre, spekulerar Tomor Gashi.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!