- Jag känner inget behov att överklaga mina betyg, men för de som vill det är det bra, menar Linnea Hermansson i årskurs 3 på Handelsprogrammet.Hon är inte ensam om att tycka så i sin klass. Varken Josefin Björkman eller Anette Gustafsson ser något större behov av att kunna överklaga betyg.
- Jag tror inte att det är så orättvisa betyg på gymnasiet. Lärarna är tydliga med sina mål och vi vet vad som gäller, säger Björkman.
Sofie Bewernick menar att en god kommunikation med lärarna är grunden till att det är så få som vill överklaga sina betyg på Västerviks gymnasium.
- Om man har ett starkt G i betyg så kan läraren säga att nu är det dags att lägga i en högre växel.
Men alla elever är ändå överens om att det kan vara bra att få möjligheten till att överklaga. Samtidigt ser både de och lärarna att ett sådant beslut skulle ge mer jobb.
- Om jag varit aktiv och kämpat på och jag ändå får ett lägre betyg än vad jag ska ha så är det bra att kunna få överklaga, men det får inte bli att man överklagar till höger och vänster.
Läraren Thomas Mittjas är inne på samma spår. Han ser praktiska svårigheter och menar att om förslaget skulle bli verklighet så skulle det innebära mer jobb och mer byråkrati.
- Det enda underlaget vid en överklagan nu är proven. Vid en förändring skulle vi lärare och elever behöva dokumentera lektionerna. Det skulle bli tuffare för oss, men det har jag inget emot.