Elevernas skola lades ner

De forna Sjöstadeneleverna Alexander Nilsson, Oscar Olsson, Rasmus Johansson-Hjortvid, Hampus Grönlund och Elina Häggmark är å ena sidan ledsna över att deras gamla skola lades ner. Men samtidigt verkar de, när första skolveckan gått, nöjda med sin nya skola.

Fick byta. Hampus Grönlund, Elina Häggmark och Oscar Olsson längst bak och Alexander Nilsson, Rasmus Johansson-Hjortvid längst fram tvingades byta skola när Sjöstadens friskola lades ner.

Fick byta. Hampus Grönlund, Elina Häggmark och Oscar Olsson längst bak och Alexander Nilsson, Rasmus Johansson-Hjortvid längst fram tvingades byta skola när Sjöstadens friskola lades ner.

Foto: Ilkka Ranta

Västervik2016-08-31 06:00

De har tillsammans med ytterligare en klasskamrat från Sjöstaden hamnat i en klass på totalt 25 elever på Skogshagaskolan. Något som innebär en stor omställning för såväl de nya som de gamla eleverna.

Läraren Helene Hallebjörk berättar att eleverna har klarat första veckan i den nya klassen alldeles utmärkt.

– De börjar lära känna varandra och allt känns bra. Det har nog stor betydelse hur föräldrarna förbereder barnen och att de är positiva.

Hon tror inte att förändring och nya konstellationer behöver vara enbart negativt, då det förbereder eleverna för samhället utanför skolan.

– Men som lärare måste jag vara observant och se till att allt fungerar, att eleverna trivs och att ingen är utanför.

För de fem elever som VT träffar var det självklart att välja Skogshaga när de fick beskedet att de inte skulle få börja sexan i sin gamla skola. Flera av dem bor redan nära skolan, andra hade redan bytt till Sjöstaden från andra skolor och ville inte tillbaka till sina gamla.

Oscar Olsson är den enda som konkret uttrycker ilska över stängningen.

– Jag är arg för att de bara la ner så plötsligt, säger han.

Att tvingas byta skola, klass och lärare inför det sista året på mellanstadiet – och det första året med betyg – kändes lite dumt, tyckte eleverna.

– Det känns som om det kan bli svårare för oss. Våra tidigare lärare visste redan vad vi var bra på, säger Rasmus Johansson-Hjortvid.

”Turligt” nog har hela klass sex även fått byta klasslärare inför terminsstarten.

– Då blir det samma för alla i klassen, säger Hampus Grönlund.

Efter en knapp vecka i nya skolan har Sjöstadeneleverna funnit sig väl tillrätta.

– Fast det är lite svårt att hitta, säger Elina Häggmark och får medhåll av sina kamrater, som alla vant sig vid en skola i det mindre formatet.

– Men det är bra också. Nu har vi till exempel en stor matsal, förut åt vi i klassrummen, säger Alexander Nilsson.

Eleverna är redan något sånär välbekanta med sin nya skola.

– Vi har alltid haft gymnastik här, säger Rasmus Johansson-Hjortvid.

Eleverna känns beundransvärt anpassningsbara och ser med tillförsikt fram emot sitt sista läsår innan högstadiet. Och även om de gillade sin förra skola, är de kritiska till hur det blev.

– Jag tycker att det var dåligt av ägarna att inte anstränga sig mer för att försöka ha kvar skolan, säger Oscar Olsson.

– Ja, de äger flera skolor och det hade varit bättre om de från början fokuserat på bara en eller två, säger Rasmus Johansson-Hjortvid.

Sjöstadens friskola

Skolan startade 2008 som ett lokalt initiativ i lokaler i Gertrudsvik, Västervik.

År 2014 köptes skolan upp av företaget Palmlunds skolor, med säte i Helsingborg. Palmlunds driver åtta förskolor och fem skolor i södra Sverige.

Den 6 juli i år meddelade styrelsen för Palmlunds Västervik AB att man stänger Sjöstadens friskola i Västervik. Detta till följd av vikande elevunderlag och lärarbrist, då samtliga tre lärare som arbetade på skolan sa upp sig då de fått lärartjänster inom kommunen. Skolan såg då ingen möjlighet att med så kort varsel rekrytera nya lärare med rätt behörighet och valde därför att lägga ner skolan.

Har du synpunkter och idéer till temat lärarbrist? Kontakta marie.kerrolf@vt.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om