På onsdagen presenterade regeringen nya möjligheter och rekommendationer för landets gymnasieskolor för att minska trängseln och risken för smittspridning. Som vi berättat tidigare så har Västerviks gymnasium drabbats av ett antal covidfall.
Elevrådets Eja Zeijlon Thellman säger att det finns oro bland många elever.
– Inte minst bland elever som har föräldrar i riskgrupperna.
Hon berättar att trängseln på skolan blivit mindre sedan Komvux gick över till fjärrundervisning. Gymnasiet har även genomfört insatser för att minska trängseln, till exempel med tejpmarkeringar i matkön och avstängda bord i kafeterian. Några lärare med symptom har gått över till fjärrundervisning.
– Samtidigt är det svårt att undvika att trängsel uppstår till exempel om klasser slutar samtidigt och möter varandra i korridoren, säger hon.
Utbildningsminister Anna Ekström talade om en svår balansgång. Å ena sidan behovet av att begränsa smittspridningen, å andra sidan att inte förstöra ungdomars chans att hänga med i undervisningen. Våren har visat att grupper av elever har halkat efter. Lärarna har svårare att uppfatta signaler från eleverna som inte hänger med när utbildningen sker på distans.
Eja Zeijlon Thellman är medveten om svårigheterna.
– Kanske skulle det gå att bedriva vissa kurser på distans, medan andra kurser fortsätter på Västerviks gymnasium.
Hon säger att hon inte kan tala för alla elever, men att hon tror att många tycker att smittskyddsargumenten väger tyngst just nu.