Elnäten görs successivt säkrare mot snö och vind
Efter Gudrun arbetar alla nätbolag hårt för att successivt göra de svenska elnäten tåligare mot störningar orsakade av snö och vind.- Där det inte är för stenigt gräver vi ned ledningarna. På andra platser sätter vi upp en ny typ av isolerade och betydligt starkare luftledningar.
Urstarka luftledningar. Den nya typen av isolerade luftledningar är urstark tack vare att den har en dragarmering. Dessutom är ledningen belagd med ett utvändigt plastskikt.
Foto: Fotograf saknas!
- Skulle de dras ned gör isoleringen att något strömavbrott ändå inte uppstår. I stället fortsätter ledningen vara strömförande även när de ligger på marken.
Det säger Håkan Gunnarsson, Eons:s regionchef för Kalmar län och Blekinge.
Efter stormen Gudrun beslutade sig Eon för att satsa stora summor på att göra elnätet driftsäkrare på landsbygden.
- Ombyggnadsarbetena kostar oss dock en hel del eftersom vi har cirka 17 000 kilometer ledning att gräva ned eller byta ut.
De svenska nätbolagens ombyggnadsarbeten ska vara gjorda till år 2011. Efter Gudrun fick vi nämligen en ny lag i Sverige som säger att det efter 2011 blir olagligt med strömavbrott på mer än 24 timmar.
- Exakt hur vi kommer att straffas om vi skulle begå ett sådant brott vet jag inte, men förmodligen tvingas vi böta, tror Håkan Gunnarsson.
Redan den 1 januari 2006 började en ny lag gälla i Sverige med anledning av Gudrun. Den säger att alla nätbolag måste betala ut ersättning för elavbrott som varar längre än 12 timmar.
- Mellan 12 och 24 timmar måste vi betala 800 kronor. Sedan ökar ersättningen steg för steg ju längre elavbrottet är. Maximalt, vid avbrott över tolv dygn, måste nätbolaget stå för tre nätårsavgifter eller minst 10 400 kronor. För en industri kan tre års nätavgifter motsvara flera miljoner kronor.
Håkan Gunnarsson lovar att Eon ska bygga om sina elnät fram till 2011 "inom ramen för normala prishöjningar".
Efter stormen Gudrun har Eon inte utfört så mycket praktiska ledningsarbeten i Västervik. I stället har man jobbat med en stor utredning kring hur elnätsstrukturen ska se ut just i vår kommun i framtiden.
- I vissa fall kan det bli tal om helt nya matningsvägar av elkraft i Västervik och Vimmerby, längs sträckor där det är enklare att gräva ned och komma åt ledningar.
- Vi vill överlag framöver försöka dra de nya matningslinjerna längs vägarna, avslöjar Håkan Gunnarsson som i mitten av mars ska presentera Eons framtidsplaner för Västerviks kommunledning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!