Elöverkänsliga granskar kommunerna

Tandvårdskadade kräver ny möteslokal. Kommunalt nej till elsanering av bostäder.

Västervik2005-04-16 00:25
Elöverkänsligas riksförbund bedömer att tre procent av svenska folket lider av elöverkänslighet. Symptomen varierar från hudbesvär, ledvärk och trötthet till så svåra besvär att elsanering av bostad och arbetsplats är nödvändigt. Orsakerna till hälsoproblemen är ännu inte vetenskapligt belagda.
- Den allvarligaste påverkan sker i miljöer där elöverkänsliga vistas under längre perioder, det vill säga på arbetsplatsen eller i hemmet, säger Lars Adolfsson, ordförande i Tandvårdsskadeförbundet i Kalmar län.
Många av föreningens medlemmar upplever att de, förutom sina tandproblem, även är drabbade av elöverkänslighet.
- Vi tror att det finns ett samband mellan metaller i kroppen och elöverkänslighet.

Förbundet har nu undersökt hur länets kommuner ställer sig till elsanering av bostäder och arbetsplatser. Enligt de handikappolitiska målen som riksdagen har antagit ska alla funktionshindrade ha tillgång till samhället år 2010.
- Men i dag finns exempelvis ingen elsanerad möteslokal i Västerviks kommun. Vi sitter ibland med stearinljus som belysning eftersom några far illa av lysrör.
Enligt Lars Adolfsson finns en enda elsanerad arbetsplats inom kommunen. Det är de enskilda förvaltningarnas ansvar att bekosta elsaneringar.
- Behövs det en anpassning av arbetsplatsen är det inga problem, men behovet av elsanering har inte varit stort, säger kommunens fastighetschef Gunnar Bergwall.

När det gäller bostadsanpassningar är det däremot mer problematiskt att få bistånd. Enligt de tandvårdskadades undersökning har bara tre av länets tolv kommuner beviljat bidrag till elsanering i mindre omfattning.
Västerviks kommun gör individuella bedömningar av biståndsbehoven för elsanering, men generellt gäller statliga Boverkets direktiv.
- Direktiven säger att man inte har kunnat säkerställa orsak och verkan till problemen, och därmed är elsanering inte bidragsberättigande, säger Christer Bernhardsson, handläggare för bostadsanpassningar.
I några kommuner, däribland Stockholm, har man haft försöksverksamhet med elsanering av bostäder.
- Utvärderingarna av projektet har gett lite spretiga resultat, och alla elsaneringar har inte inneburit förbättringar. Men det är givetvis väldigt bra om en åtgärd gör att situationen blir bättre för personerna.

Karin Wester(se artikel intill)i Västervik fick inte bidrag till elsanering av sin bostad. Avslaget har fått henne att pröva saken rättsligt.
- Jag tycker inte att man kan nekas bistånd för att det saknas vetenskapliga bevis. Det finns ju många sjukdomar där orsakssambanden inte är kända.
Länsrätten anser att Västerviks kommun gjorde rätt när man avslog hennes ansökan om bistånd. Karin Wester har nu överklagat beslutet till kammarrätten.
- Jag driver ärendet för att se hur långt jag kan komma. I vissa kommuner får man bistånd för elsanering, så det är ett lotteri.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om