En 22 år lång tvist har nått sitt slut

Västerviks kommun betalar 2,75 miljoner kronor till Tändsticksområdets förre ägare Marcus Wiklander. Kommunen hävdar visserligen fortfarande att man skött ärendet rätt, men är rädd för att en kommande rättegång skull blivit dyr.

2009: Industribyggnaden är riven och ersatt av nybyggda bostäder.Foto: Ellen Kindstrand

2009: Industribyggnaden är riven och ersatt av nybyggda bostäder.Foto: Ellen Kindstrand

Foto: Ellen Kindstrand

Västervik2009-03-07 00:07
Det är med blandade känslor som kommunalrådet Harald Hjalmarsson och kommunchefen Conny Jansson kablade ut nyheten att man slutit en uppgörelse med företagaren Marcus Wiklander. En tvist som har sitt ursprung 22 år tillbaka i tiden slutar med att kommunen får betala ett miljonbelopp i skadestånd.- Det är trots allt skönt att det äntligen är löst och att parterna nu kan gå vidare, säger Conny Jansson.- Efter omständigheterna ser jag det som en rimlig uppgörelse, men jag kan inte säga att jag är nöjd med något som kostar kommunen så mycket pengar, säger Harald Hjalmarsson.Summan kommer på förslag från en förlikningsman. Kommunstyrelsens arbetsutskott bestämde sig i torsdags för att acceptera uppgörelsen.Alternativet hade varit en rättegång i Kalmar i maj. Det finns en rädsla för att kommunen skulle ha kunnat förlora ännu mer - inte minst om man skulle räknat in kommande rättegångskostnader.Ursprungligen riktade Wiklander krav på åtta miljoner kronor på Västerviks kommun, och under en period ville han ha 40 miljoner kronor.I gengäld har kommunen haft krav på Marcus Wiklander för obetalda tomträttsavgälder för Tändsticksområdet.Varför har det tagit så lång tid att lösa konflikten?
- Ärendet har blivit liggande på Västerviks tingsrätt. Det har bidragit till ärendets utgång. Jag tror att vi hade haft större möjligheter att vinna målet om det avgjorts i 2000-talets början då det fortfarande fanns en klar minnesbild av hur ärendet hanterats av Västerviks kommun, säger Harald Hjalmarsson.Ett problem när ärendet åter tog fart i våras var att det inte fanns många tjänstemän kvar på Västerviks kommun som varit med och hanterat avtalet mellan Marcus Wiklander och kommunen. Pensionerade tjänstemän har fått kontaktas.- Den minnesbild som våra tjänstemän har är att de har gjort rätt, men vårt juridiska ombud har sagt att vid en kommande rättegång kan det bli svårt att bevisa att vi har rätt. Jag är kritisk mot rättssystemet när handläggningen tar så lång tid att det påverkar utgången, säger Harald Hjalmarsson.1987 slöt Wiklander och Västerviks kommun ett avtal där han fick tomträtten för marken där fabrikslokalerna låg. Meningen var att det skulle bli en turistanläggning med hotell och marina. Planerna rann ut i sanden, och tämligen snabbt kom på kommunen och Wiklander på kollisionskurs.En av konfliktpunkterna där kommunen kunde ha förlorat i en rättegång var ett krav som kommunen ställde där Wiklander var tvungen att riva de gamla fabrikslokalerna innan en avstyckning av marken kunde påbörjas.Wiklander har hävdat att kommunen genom att ställa det kravet försenade och försvårade exploateringen, och därmed bidrog till att han inte kunde förverkliga sina planer.För kommunen slutar notan knappast på 2,75 miljoner kronor. Åratal av processer med juridiska rådgivare har kostat - hur mycket vet man inte i dagsläget.- Det har varit lite varje år i väldigt många år. Ibland mer, vissa år mindre. Just nu har vi 30 000 kronor utestående till vårt ombud. Vi fick höra från vårt ombud att om det gått till rättegång skulle det bli väldigt många arbetstimmar, säger kommunchef Conny Jansson.VT har förgäves sökt Marcus Wiklander för en kommentar.
Hotelldröm i kras
1987 köpte Marcus Wiklander tomträtten till industriområdet där Tändsticksfabriken i Västervik legat.1988 kommunen och Wiklander tecknar ett samarbetsavtal. Målet är att hotell och marina ska byggas på tomten.Planerna kom inte att förverkligas. Det finns många åsikter om varför. Wiklander hävdade att det berodde på att kommunen förhalade exploateringen. Han stämde kommunen på 8 miljoner kronor. En summa som under en period höjdes till 40 miljoner kronor.Under 1990-talet och 2000-talet pågår flera tvister mellan Wiklander och Västervikskommun.I väntan på att något ska hända förfaller byggnaderna.1999 säljs Tändsticksområdet till Skanska som istället planerar att bygga bostäder. Affären där Wiklander säljer byggnaderna och kommunen säljer marken kompliceras av fiendskapen mellan Västerviks kommun och Wiklander.Kommunen försöker få kvarstad på delar av den köpeskilling Wiklander fått vid Stickanaffären - man är rädd att han ska föra undan pengarna, och undgå att betala tomträttsavgälder som kommunen anser sig ha rätt till.2004 Skanska börjar bygget av det första bostadshuset på området.2009 Förlikning mellan Wiklander och kommunen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om