En av de sista delarna av tändsticksfabriken rivs

En av de sista resterna av de gamla Tändsticksfabriken sjunger på sista versen. Under onsdagen påbörjades rivningen av den gamla lastkajen i betong.

River. Under veckan kommer arbetet att fortgå.

River. Under veckan kommer arbetet att fortgå.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2018-01-25 07:00

Det är kommunen som äger området och kajen men det är företaget Nya vatten AB som arrenderar för att driva gästhamnen. Under förra veckan spärrade Västervik miljö och energi av bryggorna, vilket flera läsare uppmärksammat. Under onsdagen påbörjade man också demoleringen av kajen.

Bruno Nilsson på samhällsbyggnadsenheten säger att man under en längre tid besiktat och mätt den främsta delen av den gamla lastkajen, eftersom man vet att den börjat bli dålig.

Den senaste tiden har man sett att kajen ha börjat röra på sig, och väljer nu att ta bort den.

– Det är också en del av den allmänna upprustningen av området och förr eller senare var vi ändå tvungna att byta ut den eller ta bort den. Den har varit dålig en längre tid.

Bruno Nilsson berättar att det inte är allt som försvinner.

– Det är bara den yttre delen som tas bort, de tre resterande betongarmarna som leder fram till ytterdelen får vara kvar, säger Bruno Nilsson.

Det är Västervik miljö och energi som håller i arbetet på uppdrag av kommunen. De har beställt demoleringen av ett externt företag och under onsdagen lade ett fartyg och en pråm med en grävmaskin till och började ta isär den yttre delen.

Anders Norell är affärsområdeschef på Västervik miljö och energi. Han berättar att man har till april på sig att slutföra arbete.

– Grävmaskinen kommer att bit för bit slå sönder kajen. Vi har till den 15 april på oss och är ute i god tid. Det blir ett pyssel att få ihop det för den entreprenör vi använder oss av, men de är vana och det kommer att gå bra.

Andreas Nilsson äger Nya vatten AB. Han säger att kajen varit en viktig del av gästhamnen.

– Det är där som jag lagt de större båtarna och nu verkar det som att den möjligheten försvinner. Jag skulle gärna se flera angörningsplatser för fler större båtar, gärna en på var sida om betongbryggorna som blir kvar. På så sätt får vi plats med större båtar, vi hoppas på fler sådana i framtiden.

Andreas Nilsson säger att han inte diskuterat frågan närmare med kommunen.

– Problemet är att jag själv inte kan bygga på kommunens mark, jag arrenderar den bara. Jag hoppas att tjänstemännen har en bra tanke med det här och att de tänker likadant som jag. Men vi har inte pratat om det här ännu, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om