En bisyssla med sting

Bin är en spännande och invecklad vetenskap. Det förstår man när man pratar med biodlarna Walle Johansson och Ragnar Blom från Ankarsrums biodlarförening. - Det vi sysslar med är en bisjukdom utan motgift, säger Walle Johansson och skrattar.

Ragnar Blom och Walle Johansson tycker att bin är fascinerande varelser.Foto: Anders Steiner

Ragnar Blom och Walle Johansson tycker att bin är fascinerande varelser.Foto: Anders Steiner

Foto: Anders Steiner

Västervik2009-09-15 17:35
Ankarsrums biodlarförening har ett 20-tal medlemmar och under Smaka på Tjust finns de på plats i Hjorteds hembygdspark . Med sig har de ett bisamhälle - med drottning, arbetsbin och drönare - som besökarna kan låta sig fängslas av. Och fängslad det blir man vare sig man vill eller inte.I bisamhället råder ständig och febril aktivitet. Drottningen rör sig majestätiskt genom massan av arbetsbin. Respekten för henne är absolut. När drottningen kommer viker de andra bina undan så att hon får fritt spelrum. Emellanåt matar de henne, flera stycken på en gång. Arbetsbina är honor men några drönare, det vill säga hanbin, befolkar också samhället. - Men någon större nytta gör de inte, säger Walle. De kan inte ens äta själva utan blir, liksom drottningen, matade av de flitiga damerna som dominerar populationen, förklarar han.- Bin har funnits på jorden i 35 miljoner år, alltså avsevärt mycket längre än människan, berättar Walle som sysslat med biodling sedan tidigt 1980-tal.Till en början var det högst motvilligt dock.- När jag var sju år kastade jag sten på min farbrors bikupor. Det slutade med att jag blev ordentligt stucken och efter det tyckte jag att bin var otrevliga små kryp.Men som anställd på Hjorteds sjukhem i slutet av sjuttiotalet bestämde sig Walle och övriga anställda för att tillmötesgå de gamla så långt det gick i allt de önskade sysselsätta sig med. Detta för att få dem att må så bra som bara möjligt.- En farbror som varit biodlare i hela sitt liv ville att vi skulle skaffa bin.- Jag märkte att han åt bättre, rörde sig bättre och var gladare bara han pratade om bin. Om du lär mig allt du kan om bin och biodling så lovar jag att vi ska göra ett försök, sa jag till honom då, berättar Walle.Sagt och gjort. Bikupor införskaffades och en riktigt snäll bidrottning köptes in från Auberdineklostret i England. Och Walle var fast.- Det var en helt ny värld som öppnade sig för mig, säger han.Ragnar Blom är väldigt förtjust honung, och det var anledningen till att han började intressera sig för biodling. Bland annat har han gått kurser för Walle Johansson i Hjorted. - Honungen är sötast i början av säsongen, på försommaren, berättar han. - Då innehåller den mycket druvsocker. Allteftersom året går blir honungen mörkare och alltmer flytande. Den sena honungen är rik på fruktsocker, berättar han.Under Smaka på Tjust blir det honungsprovning i Hjorteds hembygdspark, utlovar Ragnar och Walle.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om