En lagspelare tar över
Lena Karlberg, ny skolchef, tror på delaktighet och lyhördhet.
Västerviks kommuns nya barn- och utbildningschef Lena Karlberg kommer under hösten att träffa personal och elever för att göra sig en bild av alla skolverksamheter. Här träffar hon barn på förskolan Björken. Foto: MATTIAS AHLM
Foto:
Fram till mitten av september, då nuvarande förvaltningschefen Lennart Fredriksson går i pension, ska hon sätta sig in i skolornas organisation och verksamhet från förskola till och med gymnasium. Hon ska träffa politiker, personal och elever. Hon vill se, lyssna och lära.
Hennes spontana intryck är att Västervik är en kommun där det finns ett stort intresse för att utveckla skolorna. Detta engagemang finns hos både politiker, tjänstemän på förvaltningen och skolpersonal.
- Alla kommuner har ont om pengar men här i Västervik vill man verkligen utveckla skolverksamheten. Att det finns ett sådant intresse var en förutsättning för mig när jag sökte jobbet, säger Lena Karlberg.
När Lena Karlberg nu tar över som skolchef har hon med sig erfarenheter från en rad områden. Hon har hunnit med att vara idrottslärare och rektor på både grundskola och gymnasium i Eksjö, journalist på Smålandstidningen och informatör på ett verkstadsföretag. Hon har även arbetat med skolutvecklingsfrågor på kommunförbundet.
I slutet av 1990-talet lockades hon tillbaka till Eksjö kommun, nu för att bli barn- och utbildningschef.
- Jag har alltid tyckt om att pröva nya saker. Ju mer erfarenhet man har från olika områden, desto bättre arbete kan man utföra där man är. Man har lättare att se saker ur olika perspektiv.
Under de senaste åren har Lena Karlberg varit knuten till Karlstad universitet där hon har arbetat med skolutvecklingsfrågor och utbildning av rektorer.
När hon nu sätter sig in i sitt nya jobb som förvaltningschef är hon noga med att poängtera att hon inte vill vara en förändringens virvelvind som sveper in på kommunens skolor.
- Det finns en bild av att en ny chef själv ska ändra på allt, men mycket forskning har visat att detta inte är en bra väg.
Delaktighet och kommunikation är ledord i hennes ledarskap.
- Det blir mer utveckling om 1200 personer drar åt samma håll och det är otroligt viktigt att lyssna till vad andra har att säga. Det har jag god erfarenhet av.
Att stå för löften och vara pålitlig, är andra viktiga ingredienser i det ledarskap som hon eftersträvar. Som chef är det viktigt att vara förutsägbar för att inte skapa osäkerhet.
Fram till år 2006 kommer Lena Karlberg att dela sin tid mellan nya jobbet i Västervik och den rektorsutbildning hon har påbörjat i Karlstad.
- Det är en utbildningsprocess som pågår under tre år och jag vill inte svika deltagarna. Därför har jag lovat att fortsätta till dess de är klara. Och som förvaltningschef är det viktigt att även kunna delegera arbetsuppgifter.
Hon betonar återigen att hon inte är en ensamseglare, utan snarare en lagledare. Alla i en stor organisation måste arbeta tillsammans för att uppnå framgång och bra resultat.
- Som chef måste man försöka stå längst bak i ledet när det går bra, så att personalen kan ta åt sig äran, men när det blåser måste man vara beredd att stiga fram och ta smällarna.
Hon brinner för lärande och lusten att lära, och månar om skolans uppgift att värna demokratin och skapa delaktighet bland skolledare, lärare och elever.
Alla människor måste få utrymme och plats att växa. Men hur detta ska ske kan inte en förvaltningschef ensam bestämma.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!