En månad kvar till kyrkovalet
I dag fastställs röstlängderna. Inom de närmaste dagarna kommer sedan 5,8 miljoner röstberättigade att få sina röstkort i brevlådan. Den 18 september är det sedan val och kyrkovalet behöver inte alls kallas för det bortglömda valet.
Valet har uppmärksammats på många sätt i massmedia. Eftersom valdeltagandet är relativt lågt, 14,2 procent senast 2001, så försöker grupperingar som exempelvis Sverigedemokraterna att få in en fot i beslutande organ. Det kan vara lätt att få tillräckligt antal röster procentuellt. I tidigare val har valdeltagandet blivit mycket högt i de församlingar där just Sverigedemokraterna ställt upp. Anledningen är att andra partier har mobiliserat för att hålla "oönskade krafter" utanför.
I vallokalerna i Västervik kommer det att finnas valsedlar utlagda från Sverigedemokraterna. Valsedlarna gäller val till kyrkomötet och till stiftsfullmäktige. Någon lokal lista till kyrkofullmäktige i Västervik finns däremot inte.
- Vi måste lägga ut valsedlar från alla grupperingar som är registrerade i laglig ordning, säger kyrkokamrer Ingvar Folckner.
Det stora valet nästa år innehåller som vanligt val till riksdag, landsting och kommun. Tre val alltså. Kyrkovalet innehåller även det flera delar som kan vara såväl tre som fyra beroende på hur den lokala organisationen ser ut i den församling du tillhör.
I Västerviks kommun har två församlingar val i tre delar, Västervik och Hjorted. Övriga har val i fyra delar beroende på att många församlingar gått ihop till samfälligheter för val till ett kyrkofullmäktige. Samtidigt har de enskilda församlingarna val till egna kyrkoråd. I det senare behandlas frågor som rör församlingens liv, verksamhet och vilka mål församlingen ska arbeta mot.
I det samfällda kyrkofullmäktige sker samverkan ekonomiskt och administrativt och beslut tas om förvaltning av resurser, fastighetsfrågor och liknande.
I de flesta församlingarna finns det bara en lista men i Västervik och Gamleby ställer flera nomineringsgrupperingar upp.
Även i kyrkovalet går det att förhandsrösta och man kan även personrösta. Alla kandidater finns utlagda på nätet och man kan under www.svenskakyrkan.se/kyrkoval klicka sig fram till först stift, därefter kommun och till sist den församling man tillhör.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!