En röd smak av sommar

Häftig dessert. Marinerade smultron är en förtjusande udda kombination. Foto: Monika Gottfridsson

Häftig dessert. Marinerade smultron är en förtjusande udda kombination. Foto: Monika Gottfridsson

Foto:

Västervik2005-07-30 00:25
Skogsgläntans sötnosar rodnar för fullt. Lyckliga barn trär dem på strå. Ännu lyckligare vuxna samlar en korg full. Sommartid är smultrontid.
På min dagliga morgonpromenad passerar jag en lovande glänta. Varje dag hoppas jag att grästuvorna ska börja lysa i klarrött på allvar.
Men i morse var alla bären plötsligt borta. Någon lyckans ost hade hunnit före - och skördat vartenda ett av de ljuva skogssmultronen. Den somrigaste smak som tänkas kan.
Som tur är finns det trädgårdsodlade månadssmultron att trösta sig med. För smultron ger tröst. Det är de tålmodigas bär, svekfullt och litet, men laddat med 300 aromatiska komponenter som ger den intensiva sommarsmaken.
Inte konstigt att smultron odlats ända sedan 1200-talet. Ja, faktum är att de kom före jordgubbarna (som är en korsning av amerikanska smultronsorter).

Förr var det förstås betydligt enklare att hitta vilda smultron än i dag. Men den som troget letar bland stenrösen, vägrenar, skogsgläntor, ängar, hagar och på färska kalhyggen lär finna sina små smultronskatter (om ingen annan hunnit före...).
Det finns en anledning till att man trär smultron på strå. De är trots allt godast au naturel, solvarma direkt från ängen. En näve smultron i en skål kylskåpskall mjölk är så nära barndomens himmelrike man kommer i den här åldern.
Och att koka sylt eller kräm på smultron är rena slöseriet. De lynniga bären beter sig inte som andra när de hettas upp och lämna mest slemmiga och misslyckade halvmesyrer efter sig.
Nej, ska man tillreda sina smultron gör man i stället klokt i att blanda in lite alkohol i sammanhanget.
De aromatiska smakämnena i smultronen lyfter när de blandas med sprit.

Bären tål att lättsockras och frysas, men då ska det ske precis efter plockningen. Småportioner med rårörd smultronsylt är en sann lyx att plocka fram ur frysen när det vankas våfflor, pannkakor eller kakbak.
Smultronen mognar i juli och augusti och finns i hela landet, förutom fjälltrakterna.
Bären kan komma i flera omgångar per sommar. Så än finns det hopp om att fylla ett strå från gläntan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om