En smakrik träffpunkt
Matbordet är den mest naturliga samlingspunkten, det har diakonen Lennart Tildemyr, Gamleby tagit fasta på. Varje vecka ordnar han matträffar i Gamleby och Odensvi. För många är det enda gången i veckan med sällskap till maten, det är alltså en oerhört viktig insats som görs i det tysta.
Värmer maten. Helen Gustavsson, Humpan, hjälper Lennart Tildemyr varje vecka med köksbestyren inför den populära måltiden i Odenskans. Maten lagar personalen i lanthandeln. FOTO: HANS BRANDIN
Foto: Fotograf saknas!
Egentligen började matträffarna med ett samtal om gamla maträtter för cirka 20 år sedan.
- Vi var en grupp med flera äldre personer i Lofta församling som satt och pratade om maträtter, berättar Lennart Tildemyr. Då kom vi in på sluring, en maträtt som alla de gamla hade ätit otaliga gånger men som helt försvunnit från menyn. Många var pigga på att prova rätten igen och så blev det. En stor gryta lagades och så kom prästen Bengt Gruvebäck och kåserade om sluring i samband med att vi åt. Det blev så trevligt att vi direkt bestämde oss för att fortsätta med matträffar.
Nu har matträffarna i Lofta upphört, men idén har Lennart Tildemyr tagit med sig till både Gamleby och Odensvi.
- På matträffarna i Gamleby har det nya storpastoratet börjat fungera för länge sedan, säger Lennart Tildemyr, dit kommer folk från hela norra kommundelen och är med i gemenskapen. Tidigare hade vi bara varannan vecka, men från och med förra året har vi träffats varje vecka. Jag var lite spänd på om antalet deltagare skulle minska, men istället har det ökat så att i Gamleby brukar vi vara ett 60-tal i snitt. Vid julbordet var vi 80. Maten lagar tre damer: Eva Svensson, Gurli Gustavsson och Anita Pettersson.
I Odensvi är det stadigt mellan 15 och 20 personer som kommer. Maten lagas av personalen i Odensvi lanthandel, men Lennart Tildemyr och hans medhjälpare Helene Gustavsson, Humpan, värmer maten och lägger upp på serveringsfat. I torsdags var det julbord och därmed lite extra festligt.
Alla kan inte ta sig fram till Odensviholm där maten serveras och därför kör Lennart Tildemyr och hämtar några församlingsmedlemmar. I Karrum stiger Seth Karlsson på.
- Jag försöker vara med varje vecka, säger Seth Karlsson. Det är trevligt att prata med folk man känner sedan länge, annars är det inte så lätt att träffas.
En annan stamgäst är Margareta Carlsson, Kvistrum. Hon tar med sig en korg varje gång.
- Efter maten passar vi på att handla för veckan i Odensvi lanthandel och så bär Lennart in varorna åt mig, så det är mycket bra, säger Margareta Carlsson.
- Många av deltagarna brukar passa på att lägga in ett kyrkogårdsbesök när de är framme i Odensvi för att äta och umgås, säger Lenanrt Tildemyr, som får god hjälp att servera och lägga fram på julbordet innan han hälsar välkommen och bjuder till bords för årets sista gemensamma måltid i Odenskans.
Gammal maträtt
Sluring är en gammal nordisk maträtt som lagades på enklast möjliga sätt direkt i grytan eller stekpannan. Den var vanlig bland skogsarbetare, kolare, rallare och andra kroppsarbetare som levde under primitiva förhållanden. Man steker små bitar av saltat fläsk så att flottet steker ut, sedan blandar man ner mjöl och små bitar av potatis eller andra rotfrukter tills man får en lämplig konsistens.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!