Enad front mot supandet

På fredagen hölls ett seminarium på Västerviks Gymnasium om arbetet mot alkoholproblem i kommunen. Där fanns representanter från hela samhället: alltifrån polisen och vården till de olika nämnderna, lärare, kyrkan och systembolaget.

Forskar om missbruk. Sverige har en speciell alkoholhistoria, menar Sven Andréasson, docent på folkhälsoinstitutet. Han föreläste vid seminariet om alkohol på fredagen. Foto: Anders Steiner

Forskar om missbruk. Sverige har en speciell alkoholhistoria, menar Sven Andréasson, docent på folkhälsoinstitutet. Han föreläste vid seminariet om alkohol på fredagen. Foto: Anders Steiner

Foto:

Västervik2007-06-02 00:25
Gunborg Brännström, utvecklingschef för socialdepartementets alkoholkommité, underströk behovet av samarbete över gränserna för att stävja alkoholmissbruket och de kostnader som det har på samhället.
- Det är viktigt för kommunerna att ha en konkret alkoholpolicy, säger hon.
Seminariet är en del i det nu femåriga projektet "I Västervik dricker vi mindre". Namnet på projektet är inget konstaterande, utan snarare en målsättning för kommunen.

Statistiken visar att unga i Västervik super mindre än genomsnittet.
- Vi har en positiv utveckling på ungdomssidan vad gäller debutålder och mängden som dricks, säger Leif Svensson, kommunens alkoholsamordnare och värd för seminariet.
Under dagen visades också en kort dokumentär där elever i årskurs två på gymnasiet fick berätta om hur de tänker kring drickande och fylla. Ofta motiverades drickandet med krav och grupptryck från andra.
- Man dricker för att man annars måste stå till svars för varför man inte gör det. Är man nykter så anses man som tråkig, berättade en.

Faktorer som bra familjeförhållanden, förtroende för vuxna, god självkänsla, sysselsättning och strukturerad fritid minskar riskerna för att man ska fastna i missbruk som ung. Statistik visar också att de vars föräldrar bjuder hemma, dricker mer.
- De vuxna sätter normerna för de unga, säger Leif Svensson.
Sven Andréasson, docent på folkhälsoinstitutet, förläste innan lunch. Han redogjorde bland annat för hur drickandet har utvecklats under åren.
- Sverige har en speciell alkoholhistoria. Trots att vi dricker minst i Europa, pratar vi mest om det. I Ryssland dricker dom som vi gjorde här för hundra år sedan. De har inte haft samma motståndsrörelse, berättar han.

En viktig hörnsten i kommunens alkoholpolitik är föräldrastödsutbildningarna. Utbildningarna är specialiserade efter åldersgrupper, och till hösten kommer kommunen att satsa på fler kurser för tonårsföräldrar. Intresset har varit stort.
- Vi har ungefär 150-200 stycken som köar för att få delta, säger samordnaren Stefanie Kniepmeyer.
Kurserna handlar ofta om gränsdragning och kommunikation.
- Det kommer föräldrar till oss som undrar om de kan kräva av sina femtonåriga barn att de ska städa sina rum, säger Stefanie Kniepmeyer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om