Endast en procent är män

Män som arbetar i förskola är en väldigt liten grupp. I Västerviks förskolor jobbar fyra tillsvidareanställda män och 326 tillsvidareanställda kvinnor.

Rekryteringsbehov. Biträdande barn- och utbildningschef Ulrika Mellblom säger att man i dag bara rekryterar förskolepersonal från hälften av befolkningen.

Rekryteringsbehov. Biträdande barn- och utbildningschef Ulrika Mellblom säger att man i dag bara rekryterar förskolepersonal från hälften av befolkningen.

Foto: Karin Hertz

Västervik2016-09-12 05:30

I Västerviks förskolor jobbar 234 förskollärare och 96 barnskötare. Av dem är tre, respektive en män. Att manlig personal i förskolan bara utgör en procent av yrkesgruppen är ett problem, det säger ordförande i barn- och utbildningsnämnden Gunnar Jansson (S). Han menar att förskolan skulle bli bättre om fler män jobbade där.

– Barn behöver både män och kvinnor som förebilder. Dessutom blir arbetsplatsen bättre.

Men varför är bara tre procent av landets och en procent av Västerviks förskollärare män? 2013 gjordes en enkät på uppdrag av SKL – Sveriges kommuner och landsting – där unga mellan 15 och 24 år deltog. Av killarna svarade 40 procent att de skulle kunna tänka sig att arbeta i förskolan. Ändå är bara knappt sju procent av alla som studerar till förskollärare på Linnéuniversitetet män. Till årsskiftet tar 125 nya förskollärare examen från utbildningen i Kalmar, av dem är sju män.

Gunnar Jansson tror att det finns fler anledningar, bland annat tror han att fler män hade velat söka sig till yrket om lönerna var högre. Men det kan också bero på misstänkliggörande.

– Jag tror att det kan bero på pedofilskandaler, jag tänker framför allt på Högsby som blev väldigt uppmärksammat. Jag vet män som utbildat sig till förskollärare och sedan blir pikade på arbetsplatsen.

Han vet också att det förekommer oro hos vissa föräldrar.

– Jag har hört från några förskolor att en och annan förälder uttryckt oro. Jag kan till viss del förstå rädslan, även om det är tråkigt.

Ulrika Mellblom, biträdande barn- och utbildningschef, säger att hon verkligen hoppas att männens frånvaro i förskolan inte beror på rädsla för att bli misstänkliggjorda. Hon säger att frågan varför det är så få män i förskolan är svår att svara på, men säger att de troligtvis inte lyckats göra förskolan tillräckligt attraktiv för alla.

– Vi har ett jättestort rekryteringsbehov i förskolan men i dag rekryterar vi bara från hälften av befolkningen.

Budskapet om att förskolan i dag är en helt annan arena än när vi hade daghem har kanske inte gått fram, tror hon. Hon håller med Gunnar Jansson om att förskolan ska spegla samhället med dess olikheter och att det är bra att barnen ser att både män och kvinnor kan jobba i förskolan. Ulrika Mellblom har själv jobbat länge inom förskolan och vill att folk ska få veta vilket bra yrke det är. Verksamheten skulle vinna på större variation, menar hon.

– Olikheten är ett stort värde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om