Engellau föll på mållinjen

Daniel Engellau nådde inte hela vägen fram i tävlingen Årets kock. Men nästan.

Daniel Engellau från Västervik blev tvåa i Årets kock.Arkivfoto: Lotta Norström

Daniel Engellau från Västervik blev tvåa i Årets kock.Arkivfoto: Lotta Norström

Foto: Lotta Norström

Västervik2012-01-25 19:05

- Det här känns skitbra ändå. Jag är verkligen supernöjd med silver, jublade Västervikssonen på telefon sent i onsdagskväll efter den drygt fem timmar långa finalen.

Han har ställt upp i tävlingen två gånger tidigare. Som bäst har han kommit till semifinal. Den här gången missade han guldet med liten marginal.

- Jag hade inte haft tid att vinna. De som vunnit tidigare har fått gå ner på halvtid för att hinna med alla uppdrag och det har inte jag tid med. Vi ska dra igång ett nytt ställe där jag ska vara driftchef så då finns inte den tiden. Silver är perfekt.

I onsdagens final hade sex finalister fem och en halv timma på sig att inför publik lösa två tävlingsuppgifter. Den första var att utifrån en bestämd råvara - hel svensk biffrad från Gotland på ben - skapa en varmrätt. Denna rätt hade finalisterna fått förbereda och träna på. Den andra var att utifrån en råvarukorg, som var hemlig fram till kvällen innan tävlingen, laga dels en varm förrätt och dels en kall förrätt.

Klas Lindberg från Klas Lindberg Mat & Vin gjorde det bäst enligt juryn.

För det fick han en guldmedalj av Gastronomiska Akademien - som delades ut av prins Carl Philip.

- Jag skulle ha kunnat prestera mycket bättre. Men jag fick bara en vecka att förbereda mig eftersom jag var på smekmånad i tre veckor och de andra har förberett sig i två och en halv månad, säger Engellau.

Då vinner du nästa år då?
- Haha! Absolut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om