Envisa elever erövrar språket
De har olika bakgrund, olika förutsättningar och olika mål i livet. Men viljan att komma in i det svenska samhället och lära sig språket har Sfi-eleverna Baktiar och Rula gemensamt.
Rustar för framtiden. Baktiar Jabar Kader från Kurdistan och Rula Shadeed från Palestina kämpar på med det svenska språket, som ska bli deras väg in i det svenska samhället. Efter att ha flytt undan oroligheter i hemländerna värdesätter de lugnet i Västervik och de framtidsmöjligheter som nu finns. Foto: ANDERS LILJEGREN
Foto:
- Det är viktigt att lära sig svenska. Språket är en nyckel som öppnar mycket.
Baktiar kom till Sverige för sex år sedan. Den mesta av tiden har han tillbringat på flyktingförläggningen i Hultsfred. Nu har han fått sitt efterlängtade uppehållstillstånd och en egen lägenhet i Västervik. Här vill han stanna och förverkliga sin yrkesdröm.
- Jag skulle vilja utbilda mig så att jag kan jobba med datorer. Jag trivs jättebra här i Västervik och vi har så snälla lärare som vet vad vi behöver kunna, säger Baktiar Jabar Kader och tillägger att han även fått mycket stöd från kommunen och sjukhuset under sitt första år som Västerviksbo.
På andra sidan klassrummet sitter Rula Shadeed, 20 år. Hon började läsa svenska för några månader sedan, men förstår redan det mesta i texterna som ligger framför henne. Men verbens böjningar är knepiga och ord som "fridlyst" och "valpar" tvingas hon slå upp i sin mosters vältummade lexikon.
- Svenska är inte så svårt för mig. Jag har stor hjälp av engelska och franska. Många ord är lika.
Rula kommer från den palestinska staden Ramallah och flyttade till Västervik under hösten 2006. Tillsammans med Sfi och integrationsenheten på Västerviks kommun har hon satt upp kortsiktiga och långsiktiga mål. Första målet är att läsa in de språkkunskaper som krävs för att bli antagen till ett svenskt universitet. I framtiden vill hon jobba som advokat eller specialisera sig inom internationell rätt.
- Jag har läst två år på juristlinjen i Palestina och vill fortsätta att läsa i Stockholm eller Uppsala. Jag vill börja redan till hösten, så jag är lite orolig att inte hinna lära mig tillräckligt med svenska.
I Rulas och Baktiars klass går elever från sammanlagt tio länder. Läraren Birgitta Martinsson berömmer sina elever och tycker att den nya heldagsundervisningen bidrar till att många lär sig språket snabbare. Rektor Brita Klint anser att lokalerna på Tjustskolan innebär att skolan nu har kapacitet att ta emot fler elever, men då krävs fler anställda. Läraren Birgitta Martinsson håller med. Det är tufft att individanpassa undervisningen och eleverna har blivit allt fler sedan 1990-talet.
- Det ganska tungt som det är. Men ska vi ta emot fler så kommer det att gå bra också, säger Birgitta Martinsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!