Eon lovar tryggare elleveranser i Västervik

Eon Elnät har beslutat investera en kvarts miljard kronor i elnätet som försörjer de södra delarna av Västerviks kommun samt den östra delen av Vimmerby kommun.
Ett helt nytt, 60 mil långt, kabelnät grävs ned under jord för att trygga elkraften till kunder i Hallingeberg, Almvik, Ankarsrum, Hjorted, Totebo och Frödinge.

Säkrare elleveranser. De närmaste åren satsar Eon Elnät en kvarts miljard kronor på att byta ut 50-60 mil luftledningar i Västerviks kommun mot nedgrävda kablar. Det berättade Håkan Gunnarsson, regionchef för Eon Elnät i Kalmar län och Blekinge på fredagen.

Säkrare elleveranser. De närmaste åren satsar Eon Elnät en kvarts miljard kronor på att byta ut 50-60 mil luftledningar i Västerviks kommun mot nedgrävda kablar. Det berättade Håkan Gunnarsson, regionchef för Eon Elnät i Kalmar län och Blekinge på fredagen.

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2007-03-15 00:25
Ombyggnadsarbetena i Västervik ingår i det riksomfattande projektet Krafttag. Det startar innevarande år med planering och förberedelser av tillstånd. Den 31 december 2010 ska allt vara färdigbyggt.
Eldistributionsnäten i Sverige är ett komplext system med flera olika nivåer.
Stamnätet med sin spänning på 400 000 volt leder elkraften ut från vatten- och kärnkraftverken, underliggande regionnät håller därefter en spänning på 40 000-130 000 volt medan de finmaskiga lokalnäten har en mellanspänning på 10 000-20 000 volt eller lågspänning på 400 volt.

- Det är mellanspänningsledningarna vi nu plockar bort. Vi byter ut luftledningarna mot kablar, säger Håkan Gunnarsson, regionchef för Eon Elnät i Kalmar län och Blekinge.
Cirka 5 000 elkunder i Hallingeberg, Almvik, Ankarsrum, Hjorted, Totebo och Frödinge får glädje av det nya, nedgrävda elnätet.
- En kabel i marken är väderokänslig. Den kan i enstaka fall ändå skadas av markrörelser orsakade av tjällossning, men då blir det inte så många fel samtidigt, säger Håkan Gunnarsson.

De större kraftledningarna, som Håkan Gunnarsson jämför med motorvägar, står alltid i breda, kalhuggna gator där inga träd kommer åt att skada luftledningarna.
Mellanspännings- och lågspänningsledningar har däremot ofta träd nära inpå. Att röja 30 meter åt vardera hållet även här är helt orealistiskt. Då försvinner enorma arealer produktiv skogsmark i Sverige - en hektar för varje 167:e meter för att var exakt.
- När vi inte kan ta bort träden gräver vi nu i stället ned elnätet 60 cm.
- Innan Gudrun hade vi aldrig trott att något sådant kunde hända i Sverige, säger Håkan Gunnarsson. Han berättar att man i dag samarbetar betydligt mera med andra aktörer. Framför allt med LRF.
I Västerviks kommun har LRF sex gruppledare med 32 underliggande stödgruppsmedlemmar.
- Vi vet var varenda skogsmaskin befinner sig och vi kan snabbt ge oss ut i markerna och inspektera ledningar efter ett oväder. Vi kan röja undan nedfallna träd, hjälpa montörer, visa vägen etc, berättar Erland Friberg som är LRF:s kommungruppledare i Västervik.

Är terrängen alltför bergig eller stenig, och kabeln därför inte går att gräva ned, kan det på enstaka platser bli fråga om helt nya lösningar. Hängkabel med brytpinne kan vara ett sådant alternativ. Den isolerade kabeln faller då bara oskadad till marken i stället för att gå av om ett träd faller över kabeln.
- Det nya elnätet i Västervik blir ett ringnät, där man kan mata in el från flera olika håll. Det kommer att finnas två inmatningsvägar till nästan alla platser. Går det sönder någonstans kan vi snabbt ta ström från ett annat håll.

Det nya kabelnätet grävs i första hand ned längs vägar, där ett markintrång redan är gjort. Längs större vägar läggs kabeln i kanten av vägen, på mindre skogsvägar läggs den i vägens mitt.
Detta för att den inte ska skadas av marktrycket som orsakas av tunga skogsmaskiners hjul.
Börjar gräva i Almvik
Det nya elnätet börjar grävas ned i Almviksområdet 2008. Detta år byggs också en ny fördelningsstation i Totebo, en 10- och 20-kilovoltskabel (20 000 volt) till Hallingeberg, Ankarsrum, Hjorted och Totebo. En 10-kilovoltskabel till Skaftet grävs ned.
2009 byggs en ny regionstation i Frödinge, med 10 och 20 kilovoltskabel till Frödinge och Hallingeberg. Det sista året, 2010, kablas ringmatningar i kommunens alla 10-kilovoltsnät.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om