Ett garage med verktyg för små steg framåt
En avslappnad retromiljö med färgglada soffor och tända små ljuslyktor har blivit en uppskattad mötesplats för 65 ungdomar. Men snart slås porten igen till Joes garage.
Nätverkande mötesplats försvinner. Stefan Myrgård tycker att Joes garage är en väl fungerande modell för det kommunala uppföljningsansvaret för ungdomar som hoppar av sin skolgång. Men nu läggs verksamheten ner. Foto: Elin Lundholm
Foto:
Visionen har varit att skapa en avslappnad mötesplats för ungdomarna som är mellan 16 och 20 år.
- Vi har jobbat mycket på att söka upp dessa ungdomar och få en första kontakt. Nu har vi skapat ett bra nätverk med skolor, rektorer, frivård och socialtjänst. Det har varit jättebra att alla kan samlas på en plats, säger Mia Andersson som ingår i personalen.
Personalen menar att man har utvecklat en väl fungerande modell för det kommunala ansvaret att följa upp ungdomar som riskerar att hamna snett i tillvaron.
- Det behövs ett nätverk och en koordination runt dessa ungdomar som behöver hjälp in i vuxenlivet och egen försörjning. Det finns duktiga handläggare på socialen, BUP och skolor men insatserna måste samlas. Utifrån ungdomarna kan vi se vad de själva vill och koppla in de proffs som behövs, berättar Stefan Myrgård som ansvarar för Joes garage.
Men nu är tiden ute för det treåriga projektet. Personalen på garaget förbereder nu en nedläggning av verksamheten.
- Vi måste utgå från de signaler vi har fått att verksamheten ska läggas ner. Vi vill inte skapa oro bland ungdomarna, utan hjälpa till att skapa ett förtroende för det som komma skall. Men klart är att det finns ett stort behov av insatser för denna grupp. Många känner sig redan svikna av vuxenvärlden och samhället.
Det treåriga projektet och nätverksbyggandet har varit framgångsrikt. 80 procent av ungdomarna som löpt stor risk att hamna i ett utanförskap har fångats upp.
- Motsvarande siffra på nationell nivå är 30 procent, och det här visar att det behövs lite okonventionella metoder. Även om Västerviks kommun väljer att inte fortsätta har projektet påverkat hur man utformar liknande verksamheter i andra kommuner.
Personalen på Joes garage har daglig kontakt med olika myndigheter. De samordnar och deltar i enskilda möten mellan ungdomarna och tjänstemän på socialen, ungdomspsykiatrin, arbetsförmedlingen och frivården.
- Många av ungdomarna är misstänksamma mot myndigheter och skolpersonal, och vi vill vara en mötesplats som inte skrämmer. Vi når dessa ungdomar i högre grad eftersom de vågar komma hit.
- Bara att åka buss någonstans kan vara ett stort steg. Det gäller därför att ta små steg framåt. Man måste möta ungdomarna där de befinner sig, säger Mia Andersson.
Den kritik som riktats mot verksamheten är att man inte har lyckats få fler att återvända till gymnasiestudier.
- Det kan stämma, men det är den enda kritiken. Och vi anser att det inte går att mäta ett resultat i antal återförda ungdomar. Tyvärr är det många som är ganska långt ifrån att klara de krav som ställs i gymnasieskolan. Man måste därför kunna erbjuda lämpliga utbildningsformer och alternativa vägar, säger Stefan Myrgård.
När nu ansvaret för uppföljningen av ungdomarna övergår till gymnasiet, vill personalen på Joes garage att övergången blir så smidig som möjligt.
- En väl fungerande verksamhet här försvinner, men vi vet inte vad som kommer i stället. Problematiken och ungdomarna finns ju kvar. Det är bekymmersamt att inga pengar och planer verkar finnas.
Bakgrund/Kommunalt uppföljningsansvar
1994 års gymnasiereform innebar att alla ungdomar skulle beredas en plats på gymnasieskola. Kommunen fick samtidigt en lagstadgad skyldighet att fånga upp de ungdomar som valde att inte fullfölja gymnasiestudierna. 2004 fattades ett politiskt beslut i Västerviks kommun att 0,1 procent av budgeten för barn- och utbildningsnämnden, socialnämnden och kultur- och fritidsnämnden skulle gå till ungdomsprojekt. Försöksverksamhet med fältassistenter, föräldrastöd och Joes garage påbörjades. Fältassistenternas verksamhet och föräldrastödsprojektet har permanentats.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!