?Ett hån mot gles- bygden?
Bilpendlare i glesbygden tycker kostnaderna är orättvisa.
Karl-Åke och Katarina Bäckmark i Hummelstad kan på grund av varierande arbetstider på skilda orter varken åka buss eller samåka till sina arbeten. Bilen är enda transportmedlet de har att tillgå.
Foto:
? Samåkning är omöjligt när alla har olika arbetstider. Ibland krävs det att jag kommer till jobbet klockan sex på morgonen, ibland åtta på kvällen, säger Karl-Åke.
Familjen har rötter i Hummelstad och vill inte gärna lämna det sociala livet där. De högre huspriserna på orterna närmare arbetet väger de mot kostnaderna att köra längre. Sammanlagt kör dom minst 22 mil i arbetsresor ? per dag.
? Tiden det tar att köra gör oss inget, det är kostnaden för det som känns, säger Katarina.
Hur mycket de betalar för sina arbetsresor törs dom inte tänka på, de vet bara att det tar en stor del av inkomsten. Båda får milersättning för sina resor men tycker inte att kostnaden är rättvis.
? Den ultimata rättvisan vore om vi som måste bilpendla fick samma kostnad som den som kan åka kommunalt, säger Katarina.
Regeringens beslut att höja milersättningen med en krona imponerar inte på Karl-Åke.
? Det är ett hån mot glesbygden. Man talar om en levande landsbygd och man vill att alla ska arbeta. Alla häromkring Hummelstad pendlar för att komma till jobbet. Här finns inga arbetsgivare. För att folk ska kunna bo här ute krävs ju att man ska kunna ta sig till jobbet. Vi borde få tillbaka våra kostnader för att ta bilen till jobbet, säger Karl-Åke.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!