Han har senaste året varit i kontakt med lantmäteriet och krävt en ändring. I kartor och handlingar från lantmäteriet heter fastigheten Blackstads Klockargård. Utan ett e alltså. Men något beslut har ännu inte kommit.
- Det verkar vara nära nog omöjligt att få rätt, men jag har vissa förhoppningar efter de senaste samtalen.
Gården har varit i hans familj ända sedan hans morfars farfar köpte den år 1849. För Gerth är det viktigt att fastigheten återfår det namn som den haft sedan 1500-talet. Klockaregården var då inte bara en egendom utan en trakt. Gerth har mängder med kartor och handlingar som bevisar detta. Första gången egendomen nämns är i en handling från 1571. "Clocharegarden" var då en av tre grevskapsgårdar i området. De två övriga "trakterna" var Blackstad och Rörsberg.
Det gamla namnet försvann när lantmäteriet ihop med kommunerna bestämde att sockennamnen i fastighetsbeteckningarna skulle stå först. Då tillkom det för Gerth så retliga s:et i "Blackstads" och e:et som försvann i Klockaregården.
- Följden har bland annat blivit att alla avstyckningar som gjorts från gården efter det fått vad Gerth anser är felaktiga namn i fastighetsbeteckningarna.
Men ett litet e som är borttaget, har det verkligen så stor betydelse?
- Ja, för mig är det mycket viktigt. Rätt ska vara rätt.
Gerth Hjalmarsson pekar på sin fina träskylt vid vägen. Jodå, e:et i Klockaregården finns givetvis där. Precis som de uppgifter han lämnat i telefonkataloger och sökmotorer på nätet.
På andra sidan vägen, mitt emot boningshuset, finns den damm som han låtit anlägga och som också har ett värde som förgyllare av miljön i området. Den hade han tänkt döpa till Klockaredammen, men där hann folkhumorn före. Dammen kallas nu av alla i Blackstad för Hjalmaren, och kanske inte kan mäta sig med storebror Hjälmaren, men är i alla fall den största insjön i Blackstad samhälle.
- Det tyckte jag bara var kul. Men jag har inga planera på att försöka få in namnet på lantmäteriets kartor.