"Ett nytt och ökande problem"

Att unga människor blandar läkemedel och alkohol i berusningssyfte är ett nytt och ökande problem i Västervik, enligt överläkare Hjalmar Åselius, specialist i invärtes medicin, på medicinkliniken vid Västerviks sjukhus.

Panodil och Dexofen är exempel på två läkemedel som är farliga att kombinera med alkohol.

Panodil och Dexofen är exempel på två läkemedel som är farliga att kombinera med alkohol.

Foto: Anders Steiner

Västervik2010-12-02 00:00
De senaste två veckorna har två personer i 20-årsåldern vårdats vid Västerviks sjukhus för skador som de fått efter sådana här blandningar. Båda är nu utskrivna, och klarar sig förhoppningsvis utan bestående men.Men det hade också kunnat gå riktigt illa. I gårdagens VT berättade vi om 17-årige Markus Carlsson i Västervik, som dog efter att ha tagit tre olika sorters läkemedel ihop med alkohol.De två som nyligen vårdades på sjukhuset var båda medvetslösa när de kom in. En av dem hade i detta tillstånd legat på armen, så att den blev skadad. Den andra fick lunginflammation, efter att ha fått ner uppkastningar i luftvägarna.Hjalmar Åselius säger att sjukhuset tidigare nästan uteslutande haft patienter som blandat läkemedel och alkohol i syfte att förgifta sig själva, men nu börjar det komma in fall där det handlar om att berusa sig.De två senaste är exempel på detta. Där är det klarlagt att de hade gjort det för att få en kick.Men det kan bli ett experimenterande med livet som insats.- Principiellt kan man säga att det är ju ingen slump att sådana här läkemedel är receptbelagda, och att det bara är läkare som får skriva ut dem. Det är av det enkla skälet att det är farligt att använda dem fel, säger Hjalmar Åselius.Han konstaterar också att det tar fem och ett halvt år att bli läkare och sedan drygt ett och ett halvt år till för att få sin legitimation. Det är så mycket som behövs för att få kunskap om sådana här saker.Eftersom alkohol i sig är en sorts gift, kan effekten bli dubbel i kombination med läkemedel. Levern orkar inte bryta ned allt som kommer. Därför kan en lägre promillehalt av alkohol bli dödlig, om man även har tagit ett läkemedel.Man kan också dö av bara alkohol.- Det hämmar andningscentrum, så dricker man för mycket, slutar man att andas, säger Hjalmar Åselius.Han tycker att man ska fråga sin läkare om man kan ta ett visst läkemedel ihop med alkohol. Det som står på internet ska man inte tro på. De som skriver där tar inget ansvar för konsekvenserna och förtiger dessutom riskerna.- Man blir förvånad när man är utomlands, där sådana här läkemedel säljs helt öppet, ibland utan recept. Men det gör ju inte att det är mindre farligt, säger Hjalmar Åselius.
Farliga ihop
De läkemedel som är farligast att kombinera med alkohol är sömnläkemedel, ångestdämpande och smärtstillande. Även vanliga "oskyldiga" läkemedel som innehåller paracetamol, till exempel Panodil, är farliga att ta ihop med alkohol. Det kan ge leverskador.Den som blir medvetslös och får andningsuppehåll kan också drabbas av hjärnskador.Vissa depressionsmediciner går inte heller att ta tillsammans med alkohol.Dexofen är ett smärtstillande läkemedel som nu blir förbjudet, då det har lett till många dödsfall ihop med alkohol.Källa: Hjalmar Åselius
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om