"Ett steg i rätt riktning"
- Anders Miltons förslag är mycket välkomna. Psykiskt sjuka är fortfarande den kategori som har det sämst i samhället. Det är en bortglömd grupp, säger Sune Johansson.
Helhetssyn behövs. Sune Johansson har god insyn i psykiatrisk vård sedan hans son blev sjuk. Han anser att samordningen måste bli bättre så att inte psykiskt funktionshindrade hamnar mellan olika stolar.
Foto:
- Vi ska inte ha institutioner men det finns fortfarande människor som behöver tas om hand. Generellt är det för dålig samverkan mellan landsting och kommun. Det talas ofta om olika budgetar men det är mina skattepengar det handlar om, och det spelar ingen roll varifrån pengarna tas.
Sune Johansson har själv varit med i utformningen av det samverkansavtal som finns mellan Västerviks kommun och landstinget.
- Men det gäller att efterleva det också, och jag är lite skeptisk till om det fungerar som det är tänkt.
Birgitta Johansson blev sjuk när hon var 18 år, och har lång erfarenhet av olika vårdformer.
- Det är ändå bättre nu än på 70- och 80-talen. Nu har jag fått en kontaktperson inom öppenvården att prata med en gång i månaden. Men för dem som tar kontakt med psykvården för första gången är det fortfarande för lätt att bli hemskickad.
Birgitta har under många år arbetar ideellt för föreningen RSMH, där ett 20-tal psykiskt funktionshindrade samlas varje måndag och torsdag för att umgås och dricka kaffe. Sedan 16 år tillbaka mår hon bra igen.
- Det beror nog på att jag går hit varje dag. Jag bakar och serverar kaffe. Nu törs jag säga min mening och ingen kan sätta sig på mig.
På Sunes och Birgittas önskelista för framtiden står fler bostäder och fler samverkande aktörer inom rehabiliteringen. Man vill också att kunskapen hos politiker och tjänstemän förbättras.
- Fritidssysselsättning på dagar och helger behöver också utvecklas, men många klarar inte att vara i grupp och sitter därför ensamma hemma. Vi har nu fått så kallade Miltonpengar till ett IT-kafé och en träningsanläggning här, men vi fick vänta länge.
Både Birgitta Johansson och Sune Johansson anser att de individuella handlingsplanerna bör utvecklas. De tror också att de psykiskt funktionshindrade måste bli mer synliga i samhället.
- Och vi anhöriga bär fortfarande ett enormt tungt lass. Det är inte bara en fysisk belastning, utan även känslomässigt tungt eftersom psykiskt funktionshinder är så behäftat med skamkänslor, säger Sune Johansson.
Anders Miltons förslag är en bit på väg mot en bättre situation för psykiskt funktionshindrade och deras familjer, anser Sune Johansson.
- Det är ett steg i rätt riktning, men en viss tveksamhet känner jag. Det är viktigt att förslaget blir utfört. Samhället måste ta sitt ansvar, men det handlar inte bara om pengar. Det beror också på den goda viljan och att pengar används på rätt sätt av rätt personer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!