?Ett svek mot dom som står i vårdkö

Politiskt gräl om pengar som ska korta vårdköerna.

Västervik2003-03-08 06:00

Under tre år får landstinget i Kalmar län statsbidrag för att korta vårdköerna. Nu har det brutit ut storgräl om hur pengarna ska användas.
Under första året lyckades man korta köerna genom olika insatser.
Inför andra året hävdar vänsteroppositionen att de borgerliga valt att tjuvhålla på fem?sex miljoner kronor som sjukvården räknat med.
? De två hälso- och sjukvårdsdistrikten har ansökt om tio miljoner var, berättar Gert Wollinger (s), men landstingsledningen tänker bara ge dem sju miljoner vardera.
? Skillnaden, tre miljoner kronor, är stora pengar. Det får man många starroperationer för. Pengarna blir liggande på landstingets kontor på Strömsgatan i Kalmar, säger Gert Wollinger.
Det sistnämnda är ett påstående som inte oväntat dementeras av landstingsrådet Anders Andersson (kd).
? Det stämmer att det finns ett tjänstemannaförslag att vi ska dela ut ungefär sju miljoner kronor vardera till de två stora förvaltningarna.
Anders Andersson säger att den nya politiska ledningen vill satsa på andra projekt för att få ner kötiden.
Dels genomförs just nu en stor utbildningssatsning tillsammans med flera andra län i sydöstra Sverige ? ?Bra mottagande?.
Dels vill Anders Andersson genomföra en folkhälsosatsning. Genom att utbilda sjuksköterskor och tillföra dietistkompetens till vårdcentralerna hoppas han få ner antalet hjärt- och kärlsjukdomar.
? En sådan satsning skulle minska belastningen på sjukhusen och korta köerna, säger han.
Han nämner också en satsning på ungdomsmottagningarna i länet.
? Dessutom har vi inte fördelat alla pengar än. Vi kommer att följa utvecklingen, och sjukvårdsförvaltningarna kan få mer
Vänsterpartisten Thomas Markljung tycker inte att Anders Anderssons resonemang håller.
? Om det finns mer pengar varför delar man inte ut dem med en gång? Det här är pengar som man räknat med ute i verksamheterna. Det ställer till problem när politikerna ändrar på beloppen.
Under 2002 anställdes operationsteam med uppdrag att korta vårdköerna, och statistik visar att arbetet gav frukt. I december 2001 väntade 3 881 personer på operation eller behandling i Kalmar län. Ett år senare var siffran 2 814.
Grälet gäller hur man går vidare. Anders Andersson menar att man följer upp ett framgångsrikt arbete genom att satsa på fler områden.
Vänsteroppositionen å sin sida anser att omprioriteringarna och innehållandet av pengarna ställer till oreda.
? Det är ett svek mot dem som står i en vårdkö, säger Thomas Markljung.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om