EU-parlamentariker talade mot sänkt spritskatt

Sänkt alkoholskatt kommer att leda till fler dödsfall, misshandelsfall och sjukskrivningar. Det var EU-parlamentarikern Anna Hedhs budskap när hon talade på folknykterhetens dag i Västervik.

Kontroversiell EU-parlamentariker. På folknykterhetens dag hade Anna Hedh bjudits in. Hon tycker att hennes eget parti och de andra stora svenska partierna "mesar" gentemot EU i alkoholpolitiken.Foto: Anders Steiner

Kontroversiell EU-parlamentariker. På folknykterhetens dag hade Anna Hedh bjudits in. Hon tycker att hennes eget parti och de andra stora svenska partierna "mesar" gentemot EU i alkoholpolitiken.Foto: Anders Steiner

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2005-05-30 00:25
- Jag röstade ja till EU, men när jag bland annat såg vad som hände med svensk alkoholpolitik blev jag mer kritisk.
Anna Hedh från Mörbylånga på Öland skrällde ordentligt i EU-valet 2003. Hon var den högst placerade EU-kritiska politikern på socialdemokraternas valsedel. Hon var placerad på långt ifrån valbar plats. "På baksidan av valsedeln", fyller hon i, men tack vare många personkryss valdes hon ändå in i Europaparlamentet.
Att komma in som katt bland hermelinerna är ingen lätt tillvaro förstår man.
- Ibland känns det som att hur jag än gör så blir det fel. Röstar jag emot mitt eget parti är inte det bra. Håller jag istället en mer kompromissvänlig linje känns inte det rätt i magen.

Anna Hedh drar sig inte för att kritisera det egna partiet. Det gäller inte minst alkoholpolitiken.
Vid folknykterhetens dag citerade hon uppgifter från Folkhälsoinstitutet. En sänkning av skatten på starksprit med 40 procent och en sänkning av ölskatten med 15 procent skulle leda till 289 dödsfall per år i Sverige. Dessutom skulle landet få 1 627 fler misshandelsfall och 1,6 miljoner fler sjukdagar per år.
Men är inte en sänkning av spritskatten nödvändig? I dag importeras det ju pallvis med öl från Europa...
-Det borde vi försöka möta med att få tillbaka de gamla införselkvoterna till Sverige.

Anna Hedh hävdar att skulle Sverige verkligen vilja minska införseln av alkohol så finns de lagliga verktygen.
Det finns en folkhälsoparagraf i EU:s Amsterdamfördrag som ger länder rätt att införa restriktioner på import med hänvisning till allmän moral, allmän ordning eller hänsyn till människor och djurs hälsa eller liv.
- Sverige borde införa restriktioner med hänvisning till den paragrafen, och driva frågan till EU-domstolen, anser Anna Hedh.

Att den svenska socialdemokratiska regeringen inte gör det, trots att de uppenbarligen gruvar sig inför att sänka alkoholskatten beror på "mesighet" enligt Hedh.
Hon anser är samtliga stora svenska partier är försiktiga med att stöta sig med sina europeiska kollegor.
- De vill vara med och dansa med de stora länderna.
Folknykterhetens dag arrangerades av Västerviks Allmänna Nykterhetskommitté, NBV Sydost och Centrumföreningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om