– Det första jag vill säga är att det är en bra rapport. Det är en bra extern granskning. Vi ville vara transparenta med hur vi arbetat, säger regionens trafikdirektör Mattias Ask.
Bland lärdomarna som KLT tar med sig nämner han riskbedömningar vid upphandlingar och behovet av kontinuitetsplaner.
Vad är kontinuitetsplaner?
– Det handlar om att vi ska kunna upprätthålla vår verksamhet vid olika extraordinära händelser. Det har blivit aktuellt inte minst med det förändrade omvärldsläget. Vi ska kunna bedriva vår verksamhet även vid höjd beredskap och krig.
Arbetet med planerna är redan igång enligt Mattias Ask. Värt att nämna är att han tillträdde sitt jobb den 1 september 2023. Några månader efter den första explosionen.
I revisionen talas det om att ni inte borde ha dragit igång trafiken med bussarna igen förrän ni kände till orsaken till den första explosionen i Västervik.
Tog ni inte den på tillräckligt stort allvar?
– Jag vill säga att man tog den på stort allvar. Vi ställde krav på att kontroller av samtliga fordon skulle göras. Gastankarna fick inte tas i bruk igen förrän de brister som upptäcktes åtgärdats. Det fanns ett tydligt krav på både kontroll och åtgärd.
KLT beskrivs ju som drivande i att man väljer Fiat Ducato och att de ska byggas om med komposittankar.
Tog ni en för aktiv roll i att ta fram ett alternativ som passade era behov?
– Vi bidrog genom att identifiera en fordonsmodell som skulle kunna vara aktuell och vi var en dialogpartner i arbetet. Men det är inte vi som är fordonsexperterna i det här arbetet. Det är tillverkare och leverantörer som experter på hur fordon byggs och ur de kan konverteras.
En lucka i regelverket som bland annat räddningstjänsten pekat på är att fordonen inte behövde kontrollbesiktigas efter att de byggts om. Mattias Ask säger att KLT:s grund är att fordonen som används ska vara besiktigade och godkända av auktoriserade företag. Han hänvisar till den tekniska undersökning som regionen beställde.
– Där finns det slutsatser som jag tror att branschen kan ta till sig, bland annat i behovet av regeländringar.
Har du någon uppfattning om hur mycket gasexplosionerna har kostat regionen?
– Prognosticerad totalkostnad för Kalmar länstrafik relaterat till biogasincidenterna är sex miljoner kronor, svarar Ask.
Den stora kostnaden handlar om ett tilläggsavtal man tecknat med trafikföretagen för merkostnaderna när man skaffade ersättningsfordon.