Extraundervisning som affärsidé
Att läsa upp betyg tack vare extraundervisning mot betalning var inte ovanligt förr.Under några decennier har det inte förekommit.Nu testar den före detta läraren Hans Hök om det finns en marknad.
Pedagog marknadsför sig själv. Sven Hök har försett sin bil med en reklamskylt för attväcka uppmärksamhet kring privatundervisningen. Undervisningen bedrivs i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.Foto: Anders Liljegren
Foto:
Hans Hök jämför kostnaden med vad en körskolelektion eller ett besök hos frisören kostar.
Den här typen av undervisning fanns längre tillbaka, men försvann. Vad gör att du tror att tiden är mogen igen?
- En femtedel av eleverna på gymnasiet går ut utan fullständiga betyg. En del kompenserar det med att läsa upp betygen i efterhand på Komvux, men det betyder att de kan börja på högskolan först ett år senare än sina kamrater.
Han betonar att han har svårt att bedöma om det finns en marknad. Det här är ett test. Han tror dock att marknaden inte är stor.
- Eftersom det kostar pengar så handlar det om akuta insatser på två-tre inläsningstillfällen till exempel inför ett viktigt prov. Min undervisning kommer aldrig att kunna ersätta individuella programmet.
- Jag kanske kan vara en bra hjälp för några tiotal elever. Har jag hjälpt 30 elever till ett högre betyg så är jag stolt.
Hans Hök tror att hans undervisning kan vara ett av många bidrag till att förbättra studieresultaten. Västerviks gymnasium har visserligen resurser avsatta för att kunna ge elever extrahjälp, men i vissa lägen räcker inte gymnasiets resurser till, menar han.
- För en del elever tror jag att det kan vara skönt att få extraundervisning utanför skolan. Man kanske är rädd för att ställa dumma frågor och avslöja okunskap för den lärare som ska sätta betyg.
Han börjar med att framförallt satsa på stödundervisning i matematik. Det är ett ämne där kunskaperna byggs på varandra. Tidiga kunskapsbrister straffar sig längre fram. Därför tror Hans Hök att punktinsatser vid rätt tidpunkt kan vara en stor hjälp för eleven.
Har du fått några reaktioner från skol- och lärarhåll?
- Ja, jag har varit i kontakt med två rektorer på gymnasiet, och huvudläraren i matematik. Reaktionerna har väl varit blandade. Någon har ifrågasatt om behovet finns.
Ser du något kontroversiellt i din affärsidé? Att den som kan betala får bättre möjligheter att nå ett bra betyg...
- Visst är det så, men i dag kan vissa elever som är på gränsen i vissa ämnen få hjälp av en kunnig förälder, storasyster eller kompis. Alla har inte de möjligheterna. Då blir det här en annan.
Han jämför med när han själv var ung. Då fanns möjligheten att läsa upp betyg via Hermods. Inte minst i arbetarklassen var det många som kunde göra klassresor via de avgiftsbelagda distanskurserna.
Hans Hök har ungefär 25 års erfarenhet som lärare. Han är behörig ekonomi- och samhällskunskapslärare. Däremot har han inte formell behörighet i matematik.
- Men jag har ägnat flera hundra timmar sedan jul för att "preppa" mig.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!